Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Vineri, 22 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Răzvan Stancu

17 Ianuarie 2014
Vizualizari: 1194
Comentează add

Ministerul de Externe dezminte cu fermitate orice informaţie care induce ideea că România ar fi implicată în livrările de echipament militar către Siria.

Reuters: Rusia trimite arme în Siria prin România. MAE dezminte

razvan-stancu

Foto: Arhivă Agerpres.

Ministerul de Externe dezminte cu fermitate orice informaţie care induce ideea că România ar fi implicată în livrările de echipament militar către Siria, transmite redactorul RRA, Carmen Gavrilă.

Ministerul de Externe, prin Departamentul pentru Controlul Exporturilor, ca autoritate naţională de control al operaţiunilor cu produse militare, nu a înregistrat şi, implicit, nu a autorizat nicio operaţiune de comerţ exterior cu produse militare, inclusiv de armament uşor, cu destinaţia Siria anul 2013 şi anul acesta.

Ministerul de Externe a reactionat astfel la articolul “Russia steps up military lifeline to Syria's Assad”, publicat de Reuters pe 17 ianuarie.

Reuters: Rusia şi-a intensificat livrările de echipament militar către Siria; transporturile, inclusiv prin România

Rusia şi-a intensificat în ultimele săptămâni livrările de echipament militar către Siria.

Astfel de livrări, care cuprind vehicule blindate, drone şi bombe teleghidate şi care ar avea loc inclusiv de pe teritoriul României şi Bulgariei, întăresc poziţia preşedintelui Bashar Al-Assad, într-un context în care tabăra rebelilor este măcinată de disensiuni interne, relatează vineri agenţia Reuters, citând surse bine informate.

Mai multe surse au declarat pentru Reuters că, din decembrie, forţele lui Assad au recepţionat livrări de armament şi alte echipamente militare, între care drone de spionaj - aşa-zise UAV-uri (vehicule aeriene fără echipaj) -, organizate de Rusia fie direct, fie prin intermediari.

 "Zeci de aparate Antonov 124 (avioane de transport ruseşti) au adus vehicule blindate, echipamente de supraveghere, radare, sisteme de supraveghere electronică, piese de schimb pentru elicoptere şi diverse tipuri de arme, între care bombe teleghidate pentru avioane", a precizat o sursă de securitate din Orientul Mijlociu se arată în articolul Reuters.

Potrivit Reuters, o sursă din industria internaţională a armelor, informată în legătură cu deplasările de armament în Orientul Mijlociu, a confirmat de asemenea intensificarea livrărilor către forţele regimului lui Bashar al-Assad, inclusiv cele de drone.

"În Siria sunt aduse echipamente, iar Rusia fie le aduce singură, fie trimite livrări din zone de la Marea Neagră precum Bulgaria, România sau Ucraina, unde există un surplus de marfă pe stoc", a afirmat sursa respectivă. "Furnizorii din acea regiune nu-şi pot permite să-i supere pe ruşi", a adăugat aceasta.

Observatorii în probleme de armament afirmă că Bulgaria, România şi Ucraina au toate trei stocuri de arme uşoare de tip rusesc produse în aceste ţări în perioada sovietică, când fabricile funcţionau cu ajutorul Moscovei.

Un purtător de cuvânt din Ministerul bulgar de Externe a spus că organismul bulgar care supervizează comerţul cu arme, Consiliul interguvernamental, nu a emis niciun fel de autorizaţii pentru tranzacţii cu arme destinate Siriei.


Etichete MAEarmeRusiaReutersRomâniaUcrainaarmamentSiria

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live