Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Marţi, 17 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

13 Noiembrie 2018
Vizualizari: 453
Comentează add

CE nu caută să penalizeze Bucureştiul însă preluarea preşedinţiei UE de către România pentru şase luni, începând din ianuarie, plasează ţara în centrul atenţiei.

REUTERS: Comisia Europeană cere României să oprească reforma judiciară

sergiu-stet

 

Uniunea Europeană a încercat marţi, 13 noiembrie, să mărească presiunile asupra României pentru a suspenda controversatele reforme judiciare şi a împiedica adoptarea oricăror măsuri care să îndepărteze ţara de valorile democratice, în contextul în care Bucureştiul se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a blocului comunitar.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene a declarat că modificările propuse de social-democraţii de la guvernare la sistemul judiciar şi la Codul penal sunt greşite şi semnalează o inversare a reformelor democratice şi economice din ultimul deceniu.

Totodată, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie nelegislativă, ce îndeamnă la intensificarea luptei împotriva corupţiei, condamnă brutalitatea forţelor de ordine din timpul protestelor anticorupţie şi face apel la încetarea erodării statului de drept.

"Din păcate, evoluţiile din ultimele 12 luni au pus sub semnul întrebării şi uneori chiar au inversat progresele făcute în ultimii 10 ani", a declarat prim-vicepreşedintele Comisiei, Frans Timmermans, în cadrul unei conferinţe de presă la Strasbourg. "Trebuie să rămânem fermi şi să susţinem poporul român", a adăugat Timmermans, delimitând opt sectoare în care Bucureştiul trebuie să acţioneze rapid, inclusiv libertatea presei.

Îngrijorările Comisiei îşi au originea într-o serie de schimbări juridice şi de personal, făcute de social-democraţi în cei doi ani de când au venit la putere, care sunt considerate ameninţări la adresa independenţei justiţiei şi ar putea intensifica îndepărtarea de valorile democratice în unele dintre statele membre din partea de est a UE.

Transparency International listează România printre cele mai corupte state din UE, iar Bruxellesul menţine sistemul de justiţie al acesteia sub monitorizare specială, de la aderarea ţării, în 2007.

Timmermans a subliniat că, spre deosebire de cazul Ungariei şi de cel al Poloniei, Comisia nu caută să penalizeze Bucureştiul, însă a punctat că preluarea preşedinţiei UE de către România pentru şase luni, începând din ianuarie, plasează ţara în centrul atenţiei.

"Bucureştiul ar trebui să folosească oportunitatea preşedinţiei sale pentru a încuraja buna guvernanţă şi să înceapă prin implementarea unor reforme ce consolidează statul de drept, pe plan intern", a declarat Ska Keller, un europarlamentar german care conduce grupul Verzilor din Parlamentul European. 


Etichete Frans TimmermansTransparency Internationalcorupţiejustiţiemagistraţi

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live