Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: COLECTIA DE MUZICĂ - SUCCESELE MUZICII ROMÂNEŞTI (R) Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

18 Noiembrie 2013
Vizualizari: 1044
Comentează add

Pregătirea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius este principala temă aflată pe agenda discuţiilor miniştrilor de externe ai Uniunii Europene reuniţi la Bruxelles.

Reuniunea miniştrilor de externe ai Uniunii Europene

cerasela-radulescu-bruxelles

Foto: Arhivă.

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene şi se reunesc începând de luni la Bruxelles, în perspectiva apropiatului summit european de la Vilnius.

Şefii diplomaţiilor vor avea totodată şi o întâlnire cu miniştrii apărării din statele membre privind politica de apărare şi securitate comună.

Pregătirea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius este principala temă aflată pe agenda discuţiilor miniştrilor de externe ai Uniunii Europene, ce se va desfăşura timp de două zile la Bruxelles.

Miniştrii vor discuta inclusiv pregătirea unei declaraţii comune la summitul respectiv.

Practic, Consiliul Afaceri Externe de luni şi marţi ar trebui să ia decizia politică privind semnarea acordurilor de asociere şi liber-schimb cu Ucraina la summitul de la Vilnius.

Cu toate acestea, Parlamentul de la Kiev nu a reuşit să adopte legea ce ar permite tratarea în străinătate a fostului premier Iulia Timoşenko şi nici nu şi-a dat votul final asupra proiectelor prvind reformele din justiţie şi sistemul electoral, condiţii impuse de Uniunea Europeană.

De aceea, susţin surse europene, este foarte puţin probabil ca această decizie politică să fie luată acum.

Totodată, va avea loc o sesiune comună a miniştrilor de externe şi ai apărării ce va aborda pregătirea Consiliului European pe problematica politicii de securitate şi apărare comună, cu accent pe trei teme, respectiv creşterea eficienţei şi impactului politicii de securitate, intensificarea dezvoltării capacităţilor europene de apărare şi consolidarea industriei europene de apărare.

România susţine cooperarea Uniunii Europene cu partenerii săi, cu accent pe partenerii estici şi pe NATO - precizează aceleaşi surse europene.

Din partea ţării noastre, la cele două reuniuni vor fi prezenţi ministrul de externe, Titus Corlăţean şi cel al apărării, Mircea Duşa.


Etichete BruxellesdiplomaţiVilniussummitparteneriat esticConsiliul Afaceri Externe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live