Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: VATRA LUMINOASĂ Duminică, 18 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Oana Bâlă

21 Februarie 2020
Vizualizari: 523
Comentează add

Trimisul Radio România, Oana Bâlă, transmite de la Bruxelles.

Reuniunea liderilor europeni de la Bruxelles pe tema problemei noului buget

oana-bala

Foto: Arhivă.

Liderii europeni se reunesc pentru a doua zi la Bruxelles pe tema spinoasei probleme a noului buget pe 7 ani, care divizează profund ţările Uniunii.

Preşedintele Consiliului, Charles Michel a discutat toată noaptea cu fiecare lider în parte, în încercarea de a evita un eşec.

În urmă cu aproximativ o oră a avut loc întâlnirea președintelui Klaus Iohannis cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce noaptea trecută lucrările summitului extraordinar au fost întrerupte, pentru ca cei doi lideri europeni să aibă întrevederi bilaterale cu toți șefii de stat și de guvern prezenți la reuniune, în încercarea de a ajunge la un acord asupra bugetului pe termen lung al Uniunii Europene.

De altfel, președintele Klaus Iohannis dorește ca România să primească bani suficienţi pentru politica de coeziune și politica agricolă comună în viitorul buget multianual al Uniunii Europene, dar vrea și un buget mai mare față de cel pentru exercițiul financiar anterior.

Şeful statului a precizat că fiecare țară va încerca să își maximizeze șansele la negocieri, însă este destul de sceptic că se va ajunge la un compromis după acest summit extraordinar.

Klaus Iohannis: În general, opiniile sunt destul de rezervate, cei care dau mai mult decât primesc sunt de părere că se dă prea mult, cei care primesc mai mult - cum suntem noi - suntem de părere că primim prea puțin, iar pentru noi este extrem-extrem de important să avem o finanțare consistentă pe politica de coeziune și pe agricultură.

Summitul va fi reluat probabil la ora 11:00, ora României, și se așteaptă ca președintele Consiliului European, Charles Michel, să vină cu o nouă propunere pentru bugetul multianual al Uniunii Europene.

El propusese anterior un bugetar al Uniunii de 1,7% din Produsul Național Brut al statelor membre, adică 1.095 de miliarde de euro.


Etichete bugetue

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live