Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Miercuri, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria

17 Februarie 2018
Vizualizari: 899
Comentează add

A doua zi a reuniunii de la Sofia a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană a fost consacrată unor subiecte precum Balcanii de Vest, Siria ori criza migraţiei

Reuniunea de la Sofia a miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană

petio-petkov-corespondent-rra-in-bulgaria

  Foto: MAE

Federica Mogherini a anunţat că ţările membre vor acţiona în vederea extinderii Uniunii Europene în Balcanii de Vest, iniţial cu Serbia şi Muntenegru, cel mai probabil până la 2025. Vor urma Albania,  Bosnia-Herţegovina şi Macedonia, cu condiţia că obţin progrese în garantarea supremaţiei legii, combaterea  corupţiei şi crimei organizate.

Mogherini şi-a exprimat convingerea că până la 2019 problemele în relaţiile între Belgrad şi Pristina vor fi rezolvate.

O parte dintre participanţi au cerut ca Serbia şi Muntenegru să devină membre ale Uniunii până la 2022.

Viceprim-ministrul şi ministrul bulgar de externe, Ekaterina Zaharieva, a anunţat că se aşteaptă în luna iulie Consiliul Uniunii să anunţe data începerii tratativelor cu Albania şi Macedonia. Legat de aceasta, comisarul Johannes Hahn şi-a exprimat convingerea că disputa privind denumirea fostei Republici Iugoslave va fi rezolvată până atunci.

Ministrul albanez de externe, Ditmir Bushati, a cerut mai multe investiţii europene pentru ţările candidate.

Situaţia din Siria a fost analizată în contextul ultimelor evoluţii şi a conferinţei ce va avea loc în aprilie la Bruxelles. Participanţii şi-au exprimat sprijinul pentru opoziţia democrată siriană. În cadrul dezbaterilor, şefa diplomaţiei bulgare, Zaharieva, a declarat că regimul de la Damasc dezminte informaţiile privind folosirea de arme chimice, dar surse internaţionale afirmă contrariul. Federica Mogherini a cerut ca sistemul de observarea al Naţiunilor Unite să verifice informaţia.

Pariticipanţii au constatat semnale pozitive în dialogul între cele două state coreene, exprimându-şi speranţa că aceste semnale vor continua şi după Jocurile Olimpice de Iarnă. 

Prezent la Sofia, şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, a evidenţiat interesul României  pentru continuarea politicii de extindere a Uniunii în Balcanii de Vest, obiectiv care se află şi printre priorităţile pe care ţara noastră le va promova în cursul mandatului din 2019, când va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii - se arată într-un comunicat de presă. 


Etichete externereuniuneSofiaSiriamigraţieFederica MogheriniPristinaEkaterina ZaharievaJohannes HahnDitmir Bushatiarme chimiceTeodor Melescanu

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live