Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reuniune la nivel înalt a UE cu liderii cultelor religioase din Europa

Comisia Europeană şi liderii religioşi au convenit să colaboreze strâns pentru a asigura adoptarea valorilor europene, în contextul migraţiei şi al integrării.

Reuniune la nivel înalt a UE cu liderii cultelor religioase din Europa

Articol de Victor Gheorghe, 03 Decembrie 2016, 11:11

Prim vicepreşedintele Frans Timmermans a găzduit cea de-a 12-a reuniune anuală la nivel înalt cu liderii cultelor religioase din Europa. În cadrul discuţiilor au fost abordate diverse aspecte, de la provocările reprezentate de populism şi intoleranţă la rolul vital pe care îl îndeplinesc educaţia şi mobilizarea al nivel local, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea integrării şi coeziunii sociale pe teritoriul Europei.

Potrivit prim vicepreşedintelui CE, Frans Timmermans, liderii cultelor au un rol esenţial în ceea ce priveşte promovarea integrării şi a participării tuturor membrilor lor din Europa ca cetăţeni europeni cu drepturi depline, oricare ar fi locul unde s-au născut şi indiferent de credinţa lor.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Prin aceste dialogur, toate părţile interesate identifică valorile comune fundamentale care le unesc, în loc să insiste la nesfârşit asupra aspectelor care le separă - a spus dl Timmermans.

La rândul său, Dimitris Avramopoulos, comisar pentru migraţie, afacei interne şi cetăţenie - care a participat de asemenea la acest eveniment - a declarat ca ideea de a comunica cu toate comunităţile, inclusiv cu diferitele comunităţi religioase, este esenţială pentru crearea şi menţinerea unei societăţi a coeziunii şi incluziunii pentru toţi. În contextul escaladării naţionalismului, a xenofobiei şi a extremismului trebuie să ne asigurăm că societatea noastră este în continuare primitoare, în special faţă de cei care fig din calea războiului şi caută protecţie internaţională, rămânând însă fidelă valorilor şi principiilor sale fundamentale - a spus dl Avramopoulos.

Amintim că în cadrul programului "Europa pentru cetăţeni 2014 - 2020", CE cofinanţează proiecte de sensibilizare cu privire la valorile europene în special cu privire la valorile toleranţei şi respectului reciproc.

Programul sprijină proiecte axate pe prevenirea şi combaterea urii şi intoleranţei bazate pe rasism şi xenofibie, precum şi proiecte care promovează dezvoltarea de instrumente şi practici pentru prevenirea, monitorizarea şi combaterea discursului de incitare la ură în mediul online.