Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Joi, 11 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Michaela Lambrinidou

21 Septembrie 2018
Vizualizari: 992
Comentează add

La Atena, politicieni locali şi europeni, dar şi autorităţi locale, se reunesc şi astăzi, pentru a discuta soluţii concrete la problema migraţiei

Reuniune la Atena pe tema migraţiei

michaela-lambrinidou

 

Reuniunea informală de la Salzburg cu tema "Migraţia" a luat sfârşit ieri, dar rezultatele nu sunt deloc încurajatoare. Cei 28 şi-au focalizat mai mult eforturile în căutarea unei convergenţe europene şi mai puţin pe găsirea unei soluţii eficiente la problema migraţiei. Efectiv, UE pare a fi împărţită în două tabere, una care se confruntă cu valurile de imigranţi şi a doua care ridică ziduri şi obstrucţionează orice fond de distribuire echitabilă a poverilor.

În Grecia, problema este acută şi societăţile locale, mai ales cele insulare, au ajuns la saturaţie. Calitatea traiului locuitorilor insulari se degradează pe zi ce trece, în timp ce condiţiile în care oamenii trăiesc în taberele amenajate, dar prea mici pentru a face faţă numărului crescând de resortisanţi, sunt aproape inumane, iar autorităţile locale şi Poliţia se confruntă din ce în ce mai des cu situaţii violente, cazuri de violuri şi tentative de sinucidere a minorilor.

Organizaţa Amnesty International a lansat un apel către autorităţile elene să procedeze de urgenţă la relocarea refugiaţilor în regiunile continentale ale ţării şi să stopeze politicile geografice restrictive, care au blocat circa 21.000 de oameni în condiţii de trai inumane în insulele din Marea Egee.

Pe de altă parte, "Medicii fără Frontiere" au recomandat recent autorităţilor competente ca cel puţin copiii şi persoanele vulnerabile să fie relocate în interiorul ţării sau în alte state europene.   

Problema migraţiei cere imperativ soluţii viabile şi permanente, iar organele europene de vârf acţionează prea lent, când este vorba de soluţii complexe.

Soluţii totuşi există, dar ele trebuie căutate de cineva, şi în acest scop, pe fondul acestor evoluţii sumbre, ieri şi astăzi, la Atena, peste 80 de politicieni aleşi la nivel local şi regional şi reprezentanţi ai Comitetului European al Regiunilor se reunesc pentru a dezbate problemele migraţiei cu care se confruntă oraşele şi societăţile locale şi a veni cu propuneri privind gestionarea securităţii şi incluziunii sociale a migranţilor, înainte chiar de a fi luate hotărârile politice la organele europene de vârf.

La lucrările de ieri a participat şi Comisia pentru Cetăţenie, Guvernanţă, Afaceri Externe şi Instituţionale (CIFEX), cu scopul de a motiva imperativul intensificării eforturilor de incluziune a migranţilor şi modalităţile de implementare a acestor obiective de către autorităţile locale şi regionale.

Astăzi, invitatul de onoare este comisarul pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţeni, Dimitris Avramopoulos, care va expune opiniile legate de provocările şi de securitate, abordări regionale şi locale din punctul de vedere al Comisiei Europene. 


Etichete GreciamigrantiAmnesty InternationalMedicii fără FrontiereCIFEXDimitris Avramopoulos

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live