Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Obiectiv, România (CONTINUARE) Joi, 12 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Carmen Gavrilă

1 Februarie 2019
Vizualizari: 631
Comentează add

Reuniune informală a miniştrilor europeni de externe, la Bucureşti

carmen-gavrila

 Ministrul de externe  Teodor Meleșcanu. Foto: Agerpres.

La Bucureşti are loc o reuniune informală, de două zile, a miniştrilor europeni de Externe, în contextul exercitării de către România a preşedinţiei Consiliului Uniunii.

Ieri, în prima sesiune de lucru, şefii diplomaţiilor europene au discutat teme de actualitate de pe agenda europeană şi internaţională, precum criza politică din Venezuela, problema conflictului din Siria şi Parteneriatul Estic.

Reporter: Carmen Gavrilă - Parteneriatul Estic este o temă de interes, promovată de România, mai ales că se împlinesc 10 ani de la înfiinţarea formatului, iar ţara noastră doreşte ca Uniunea să-şi menţină atenţia asupra vecinătăţii estice, măcar în măsura în care o face acum pentru Balcanii de Vest, unde sunt şi perspective, ceva mai bine conturate, de aderare. De altfel, potrivit unor surse diplomatice române, Bucureştiul ar vrea să obţină, până la sfârşitul preşedinţiei noastre rotative, o perspectivă europeană mai clară pentru ţările din Balcanii de Vest.

În ce priveşte Siria, poziţia României a fost şi este că Uniunea Europeană, aşa cum reiese şi din priorităţile preşedinţiei noastre la Consiliu, trebuie să-şi accentueze rolul de actor global, iar asta înseamnă inclusiv să fie mai vizibilă în Siria, ceea ce presupune şi implicarea în eforturile de reconstrucţie post-conflict, înainte de formularea finală a viitorului sistem politic din Siria.

Atât că situaţia de securitate se complică Siria, prin retragerea trupelor americane, anunţată de preşedintele Trump, iar asta pune probleme şi unei eventuale implicări economice europene, cu sprijin pentru o reconstrucţie.

Cert este că acum e în pregătire o nouă conferinţă privind Siria, la Bruxelles, în perioada următoare.


Etichete Președinția României la Consiliul UEReuniune informală a miniştrilor europeni de externe

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live