Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Marţi, 26 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

4 Decembrie 2013
Vizualizari: 1296
Comentează add

Rolul Consiliului este de a ajuta la conducerea Bisericii Universale şi de a pregăti proiectul de revizuire a Constituţiei apostolice Pastor bonus.

"Reuniune G-8 a cardinalilor", la Vatican

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Foto: news.va.

Formarea ministerelor Vaticanului şi stabilirea competenţelor judiciare ale Congregaţiei pentru educaţie catolică sunt doar două dintre obiectivele proiectului de revizuire a Constituţiei apostolice privind structura şi funcţionarea Curiei Romane, iar Papa Francisc şi Consilul de cardinalui s-au întâlnit marţi la Vatican tocmai cu acest scop.

La Vatican, timp de trei zile, are loc pentru a doua oară aşa-zisa reuniune G-8 a cardinalilor - sunt opt la număr.

Rolul Consiliului este de a ajuta la conducerea Bisericii Universale şi de a pregăti proiectul de revizuire a Constituţiei apostolice Pastor bonus privind structura şi funcţionarea Curiei Romane.

La sesiunile de lucru din cele trei zile va asista şi Papa Francisc, mai puţin miercuri dimineaţă, când va fi ocupat cu audienţa generală.

Lucrările reuniunii se desfăşoară în biblioteca privată a apartamentului pontifical.

Una dintre principalele urgenţe este aceea de formare a aşa-ziselor ministere din cadrul Vaticanului, după care se vor stabili competenţele judiciare atribuite Congregaţiei pentru educaţie catolică şi posibilitatea de a fi trecute sub tutela Tribunalului de la Vatican.

Cei opt cardinali ai Consiliului Pontifical au decis deja data viitoarei reuniuni, a treia, care se va desfăşura în zilele de 17 şi 18 februarie 2014, cu câteva zile înainte de sărbătoarea de la 22 februarie, Catedra Sfântului Petru.

La această sărbătoare vor fi convocaţi de către Suveranul Pontif toţi cardinalii din toată lumea, ceea ce poate însemna că deja la acea dată Papa Francisc va anunţa câteva linii ale reformei Curiei Romane.

Delegaţie a Consiliului pontifical, în România

În timp ce la Vatican se face ordine în sistemul de conducere a Bisericii Catolice, timp de cinci zile, până la 7 decembrie, o delegaţie din care face parte preşedintele Consiliului pontifical pentru promovarea unităţii creştinilor, cardinalul Kurt Koch, şi subsecretarul Consiliului, Andrea Palmieri, se află într-o vizită oficială în România.

Delegaţia va asista la slujbe, colocvii, conferinţe şi va avea o serie de întâlniri cu reprezentanţi bisericilor din Bucureşti, Blaj, Alba Iulia şi Cluj Napoca.

Scopul vizitei este acela de a cunoaşte mai bine situaţia ecumenică din ţara noastră şi de a promova relaţiile cu Biserica Ortodoxă din România.

Din punct de vedere ecumenic, foarte importantă rămâne vizita delegaţiei la Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, întâlnire care va avea loc miercuri dimineaţă.


Etichete VaticanreuniunebisericăConsiliul PontificalPapa FranciscPatriarhul Bisericii Ortodoxe RomânePatriarhul Daniel

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live