Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 02 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Radiojurnal

20 August 2021
Vizualizari: 951
Comentează add

Orice viitor guvern afgan trebuie să respecte obligaţiile internaţionale ale ţării.

Reuniune extraordinară a miniştrilor de externe din statele aliate

radiojurnal

Foto: MApN

NATO nu le va permite teroriştilor să ameninţe aliaţii din nou din Afganistan - a avertizat, astăzi, secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, după o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe din statele aliate.

Jens Stoltenberg a făcut şi un apel ca America de Nord şi Europa să rămână unite, pe fondul agresivităţii Rusiei şi a ascensiunii Chinei.

Miniştrii au adoptat o declaraţie în care se arată clar că Afganistanul, chiar şi controlat de talibani, trebuie să-şi respecte angajamentele internaţionale, printre care respectarea drepturilor fundamentale ale omului şi să nu găzduiască terorişti.

Jens Stoltenberg a explicat că acum prioritatea imediată a NATO este evacuarea de cetăţeni occidentali şi afgani, în condiţiile în care accesul la aeroportul din Kabul este extrem de dificil.


Reporter: Carmen Gavrilă - Secretarul general a spus că aliaţii au discutat despre stabilirea de centre temporare în afara Aganistanului pentru refugiaţi, iar unele state membre şi-au arătat disponibilitatea de a primi afgani cu statut permanent. În declaraţia miniştrilor NATO este menţionată îngrijorarea faţă de încălcările grave ale drepturilor omului, semnalate în Afganistan. Secretarul general a explicat că Pakistanul are un rol important în viitorul comportament al talibanilor.


Jens Stoltenberg: Pakistanul are o responsabilitate specială, pentru că este un stat vecin, dar şi pentru că are o relaţie strânsă cu talibanii. Aşadar, Pakistanul are o responsabilitate specială de a se asigura că Afganistanul îşi va respecta angajamentele internaţionale şi că nu va deveni din nou un adăpost pentru terorismul internaţional. Un Afganistan stabil este în interesul tuturor, cu atât mai mult al vecinilor, ca Pakistanul.


Reporter: Miniştrii NATO cer în declaraţia de la finalul reuniunii ca toate forţele politice din Afganistan să formeze un guvern incluziv şi reprezentativ, care să cuprindă femei şi minorităţi, şi precizează că în actuala situaţie Alianţa a decis să sisteze orice sprijin financiar pentru autorităţi. Orice viitor guvern afgan trebuie să respecte obligaţiile internaţionale ale ţării, să respecte statul de drept şi să nu mai adăpostească terorişti - se mai arată în declaraţie.

 

Etichete aviontransportherculesafganistan(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live