Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ARENA NAŢIONALĂ (Continuare) Sâmbătă, 10 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Annamaria Damian, corespondent RRA în Spania

8 Aprilie 2010
Vizualizari: 1885
Comentează add

Comisia Europeană cheamă statele membre să foloseasca fonduri europene pentru integrarea socială şi economică a celor peste 10 milioane de romi din regiune.

Reuniune europeană privind populaţia de origine romă

annamaria-damian-corespondent-rra-in-spania

Comisia Europeană invită mai multe state europene să acceseze fonduri pentru a sprijinii peste 10 milioane de romi din regiune. Foto: Parlamentul European.

Într-un raport dat publicităţii de Ziua Internaţională a Romilor, Comisia Europeană arată ca asigurarea accesului la locuri de muncă şi educaţie nesegregată, precum şi la locuinţe şî servicii medicale reprezintă elemente vitale pentru integrarea socială a acestor comunităţi.

Astfel, Comisia Europeană a organizat la Cordoba, în Spania, a doua reuniune europeană la nivel înalt privind populaţia de origine romă, unde statele membre sunt invitate să foloseasca fonduri europene pentru integrarea socială şi economică a celor peste 10 milioane de romi din regiune.

La dezbateri participă lideri politici europeni, precum şi ai comunităţilor de romi.

Romii din Spania cer o strategie europeană viabilă pentru soluţionarea problemelor lor.

Solicitarea lor este justificată, având în vedere că Spania deţine preşedinţia rotativă a Uniunii Europene şi s-a angajat ca politicile pentru romi să fie puse în aplicare.

În vremea dictaturii lui Franco, romii din Spania erau obligaţi prin lege să arate bonul de cumpărături pentru tot ce aveau la ei, inclusiv pentru hainele pe care le purtau, ca să demonstreze poliţiei că nu au furat. Dacă nu aveau acest bon erau trimişi la închisoare.

De la discriminarea pe care romii spanioli, gitanos, o sufereau nici acum 50 de ani au fost făcuţi mai mulţi paşi înainte pentru integrarea lor socială, chiar dacă termenul "integrare" nu este unul plăcut pentru comunitatea romă.

Totuşi, organizaţiile de apărare a drepturilor romilor cer o strategie europeană pentru situaţia lor şi măsuri concrete de aplicare a politicilor, dezbătute până la saţietate.

Fundaţiilor le revine cea mai grea misiune, aceea de a crea şi dezvolta programe de integrare prin muncă, de pildă, aşa cum Fundaţia 'Secretariado Gitano" din Spania face de mulţi ani aici, dar şi în alte ţări, cum este România.

Romii din Spania sunt în majoritate vânzători ambulanţi sau artişti, iar datele oferite de organizaţiile neguvernamentale arată că doar jumătate dintre ei sunt salariaţi.

În ceea ce priveşte şcoala, integrarea prin educaţie poate fi considerată un succes până la finalizarea şcolii primare.

Primăriile din zonele cu romi numeroşi au pus la dispoziţie autobuze şcolare care merg până şi în cartierele de case improvizate şi îi obligă pe membrii comunităţii să-şi trimită copii la şcoală, în caz contrar ajutoarele sociale de care beneficiază sunt suspendate.

Deşi se poate spune că romii spanioli sunt alfabetizaţi începând cu ciclul al doilea de şcoală, cei mai mulţi dintre ei abandonează orele şi sunt ţinuţi pe lângă familie pentru a contribui la întregirea veniturilor.

De aici derivă şi dificultatea accesului la piaţa muncii, unde romii ajung să fie respinşi pentru că sunt mult mai puţin calificaţi faţă de restul candidaţilor.

Mulţi dintre romii spanioli trăiesc încă în colibe, case de carton improvizate la marginea oraşelor, în sărăcie şi mizerie, şi programele sociale de locuinţe cu chirii ieftine sunt prea puţine în comparaţie cu necesităţile actuale.


Etichete RomidrepturiEuropaSpaniaeducaţiestrategiestrategie eruopeanădezbateriZiua Internaţională a Romilor

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live