Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reuniune cu reprezentanţi din industria laptelui, la Bruxelles

Reuniunea a fost cerută de miniştrii agriculturii din Franţa şi Belgia, îngrijoraţi de problemele din industria laptelui provocate de scăderea preţurilor.

Reuniune cu reprezentanţi din industria laptelui, la Bruxelles

Articol de Mihaela Mihai, 09 Aprilie 2016, 09:28

Uniunea Europeană va organiza la sfârşitul lunii mai o reuniune cu reprezentanţi din industria laptelui în încercarea de a găsi soluţii la problemele cu care se confruntă acest sector.

Anunţul a fost făcut de ministerul francez al agriculturii.

Întâlnirea va fi organizată, potrivit responsabililor de la Paris, de Comisia pentru Agricultură a Parlamentului European şi va avea loc pe 25 mai.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Reuniunea a fost cerută de miniştrii agriculturii din Franţa şi Belgia, îngrijoraţi de problemele din industria laptelui provocate de scăderea preţurilor.

Franţa a fost de altfel în ultimele luni, scena unor numeroase proteste ale fermierilor. Vara trecută, ei au blocat mai multe drumuri care fac legătura cu Spania şi Germania pentru a împiedica pătrunderea produselor străine în ţară, dând vina pe competiţia străină, pe supermarketuri şi pe distribuitori.

Fermierii din Hexagon au cerut la acea vreme Uniunii Europene să reintroducă, temporar, sistemul cotelor până când piaţa se stabilizează.

'Nu vom reintroduce cotele”, a fost răspunsul comisarului european pentru agricultură, Phil Hogan.

Totuşi, după ultima reuniune a miniştrilor europeni ai agriculturii, din 14 martie, Comisia Europeană a decis să activeze, pe o perioadă limitată, posibilitatea ca organizațiile de producători, organizațiile inter-profesionale și cooperativele din sectorul produselor lactate să stabilească acorduri voluntare referitoare la producție și ofertă.

Este vorba despre așa numitul articol 222 din organizarea comună a piețelor, specific sectorului agricol și care poate fi aplicat DOAR în caz de dezechilibru grav pe piață.

Ţinând cont de problemele fermierilor din mai multe state europene, nu doar din Franţa, Comisia a ajuns la concluzia că, în acest moment, se îndeplinesc condițiile stricte de aplicare a articolului în cazul sectorului produselor lactate.

Măsura, inclusă în Noua Politică Agricolă Comună, nu a fost folosită până acum.

După eliminarea cotelor obligatorii de lapte, din aprilie anul trecut, producţia a crescut în întreaga Uniune cu aproximativ 2 la sută.

Fruntaşe au fost mai ales ţările din nordul continentului. În acelaşi timp însă a scăzut consumul pe pieţe tradiţionale de export, cum ar fi China. Problemele au luat amploare şi din cauza embargoului impus de Rusia produselor agricole din Europa.