Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DOCUMENTARELE RRA Joi, 21 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Michaela Lambrinidou

20 Mai 2020
Vizualizari: 482
Comentează add

Reuniune Bulgaria-Grecia-România-Serbia

michaela-lambrinidou

Ludovic Orban.  Foto: gov.ro

Prim-ministrul Ludovic Orban a participat ieri la o reuniune informală în format cvadrilateral Bulgaria-Grecia-România-Serbia, alături de premierii bulgar și grec și de președintele Serbiei.

Cei patru lideri s-au consultat în perspectiva unor posibile viitoare măsuri de relaxare a restricțiilor de circulație între cele patru state.

Cu acest prilej, Grecia a dat asigurări că este pregătită să primească turiști în această vară, în condiții de securitate sanitară. Michaela Lambrinidou ne spune mai multe de la Atena.


Reporter: Consiliul Superior pentru Cooperarea Cvadrilaterală Grecia-România-Bulgaria -Serbia s-a reunit ieri informal într-o videoconferință la care au participat: premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, alături de premierii României, Ludovic Orban, şi bulgar, Boiko Borisov, şi respectiv președintele Serbiei, Aleksandar Vučić.

Reuniunea a avut loc la inițiativa premierului bulgar și a avut ca subiect situația cauzată de pandemia de COVID-19 și perspectiva unor posibile viitoare măsuri de relaxare a restricțiilor de circulație transfrontalieră între cele patru state, de o manieră coordonată în scop de afaceri, umanitar, familial și turistic.

În contextul unui schimb de experiențe și de bune practici cu privire la modul în care fiecare țară a gestionat criza pandemiei de corona, Kyriakos Mitsotakis a prezentat modelul aplicat de Grecia pentru stoparea infectării corona și planul elaborat de Guvernul elen, în colaborare cu echipa de experţi, pentru revenirea economiei și a societății la normalitate.

Premierul grec a ţinut să dea asigurări că Grecia este bine pregătită, asigurând toate condițiile de securitate sanitară, să primească și anul acesta turiștii din țările balcanice, care de regulă preferă să viziteze Grecia pe cale rutieră.

S-a convenit, de asemenea, menținerea unui contact strâns între cei patru lideri, fiind evocată de către partea bulgară intenția de organizare a unei reuniuni formale la nivel cvadrilateral, în viitorul apropiat și în condițiile în care situaţia o va permite. Kyriakos Mitsotakis a reiterat, cum de altfel și interlocutorii săi, sprijinul deplin al Serbiei în drumul ei către Uniunea Europeană, subliniind importanța extinderii și procesului de aderare a Balcanilor de Vest la Uniunea Europeană.

Întâlnirea în format cvadrilateral s-a desfășurat de mai multe ori în ultimii câțiva ani, ultima întâlnire fiind aceea de la Palatul Snagov, în martie anul trecut, dar într-o componență oarecum diferită.

(RS)


Etichete ReuniuneBulgariaGreciaRomâniaSerbiapremier(RS)pandemiecoronavirus

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live