Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: REPORTERII ACTUALITATII (CONTINUARE) Joi, 15 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Claudia Marcu

6 Februarie 2017
Vizualizari: 859
Comentează add

Miniştrii de Externe din Uniunea Europeană se reunesc de astăzi, la Bruxelles, în Consiliul de Afaceri Externe

Reuniune a miniştrilor europeni de Externe, la Bruxelles

claudia-marcu

 

Şeful diplomaţiei române, Teodor Meleşcanu, şi ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Ana Birchall, vor explica situaţia referitoare la modificările contestate din justiţie şi vor pregăti inclusiv o vizită a premierului Sorin Grindeanu la Bruxelles.

Pe agenda oficială a Consiliului se află situaţiile din Ucraina, respectiv Libia şi problema migraţiei, Egiptul şi terorismul internaţional, dar şi pacea în Orientul Mijlociu.  

Consiliul European al Afacerilor Externe va evalua progresele făcute de Ucraina în diferite domenii, cum ar fi justiţia, administraţia publică, sectorul energetic, sectorul bancar. Ucraina beneficiază de susţinere financiară din partea UE pentru multe din aceste reforme. De asemenea, miniştrii europeni vor analiza şi stadiul implementării acordului de la Minsk. Ultimul Consiliu European, din luna decembrie, a reiterat faptul că UE susţine pe deplin suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei.

Pe agenda de lucru a Consiliului este şi situaţia politică din Libia şi problemele migraţiei de pe ruta central-mediteraneeană, un subiect care a fost abordat şi de liderii europeni în cadrul întâlnirii de vineri din Malta. Înaltul reprezentant pentru politică externă şi de securitate le va prezenta miniştrilor rezultatul întrevederii cu premierul libian, care a fost la Bruxelles în această săptămână.

La prânz, miniştrii vor aborda şi situaţia relaţiilor dintre UE şi Egipt, în special în domeniile securităţii, migraţiei şi luptei împotriva terorismului. În ceea ce priveşte procesul de pace din Orientul Mijlociu, UE continuă să susţină soluţia "două state". În cadrul întâlnirii de astăzi, miniştrii europeni ai afacerilor externe vor discuta despre cum se poate prezerva viabilitatea acestei soluţii în contextul ultimelor evoluţii.


Etichete Teodor MeleşcanuAna BirchalSorin GrindeanuBruxellesexterneUcrainaLibiamigratiajustitie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live