Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Duminică, 05 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

19 Mai 2016
Vizualizari: 720
Comentează add

Reuniunea are pe agendă relaţiile cu Rusia şi politicile Alianţei privind flancul estic al NATO, unde a fost întărită prezenţa militară.

Reuniune a miniştrilor de externe din ţările NATO la Bruxelles

cerasela-radulescu-bruxelles

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Foto: nato.int.

La Bruxelles, cu o zi înaintea reuniunea miniştrilor de externe din ţările Alianţei Nord-Atlantice, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat miercuri că Muntenegru devine cu această ocazie al 29-lea stat membru al organizatiei.

Tot astăzi, şeful diplomaţiei române, Lazăr Comănescu, va semna alături de omologii din statele NATO protocolul de aderare a Munenegrului la Alianţa Nord Atlantică.

Reuniunea de două zile, care începe joi, are pe agendă relaţiile cu Rusia şi politicile Alianţei privind flancul estic al NATO, unde a fost întărită prezenţa militară.

Relaţiile cu Rusia vor fi discutate azi, în prima zi a reuniunii care este ultima la acest nivel, înaintea summit-ului de la Varşovia.

Discuţiile despre relaţiile cu Rusia vor pleca de la analize clare şi fundamentate şi aşa cum ştim, NATO a decis să-şi întărească prezenţa în Est, a precizat miercuri la conferinţa de presă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.  

"Felul cum abordăm relaţiile cu Rusia se bazează pe capabilităţi de apărare şi descurajare, dar şi dialog. Vom vorbi despre Rusia şi despre politicile Alianţei legate de partenerii noştri estici. Am decis deja să ne întărim prezenţa în Est, analiştii noştri militari au venit cu propuneri de a avea mai multe batalioane în diferite ţări din regiune. Nu a fost luată încă o decizie privind numarul şi locaţiile, dar acum analizăm dimensiunea şi scopul prezenţei noastre în Estul Alianţei",  a mai spus Stoltenberg înaintea reuniunii care începe joi la Cartierul NATO din Bruxelles.

El a amintit că Alianţa este o structură defensivă şi va face tot ce este posibil în a-şi apăra cetăţenii într-un mod raţional şi responsabil.

Miniştrii vor aborda şi problema securităţii la Marea Neagră şi la Marea Baltică.

Tot la Cartierul Alianţei din Bruxelles, după conferinţa de presă a secretarului general Jens Stoltenberg, ambasadorul american Douglas Lute a spus la o conferinţă de presă că NATO nu intenţionează să se alăture actualei coaliţii internaţionale care luptă împotriva organizaţiei teroriste Statul Islamic.

Totuşi, ambasadorul american a afirmat că vor fi discutate la reuniune misiuni de formare şi pregătire militară a armatelor din Libia şi Tunisia.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a evocat şi rezultatul misiunilor de supraveghere al NATO în Marea Egee, unde le sprijină pe cele ale Uniunii Europene în combaterea traficului de imigranţi şi a menţionat că, în a doua zi a reuniunii va fi discutată o cooperare intensificată între Uniunea Europeană şi Alianţa Nord-Atlantică. 

"În Marea Egee, navele NATO ajută să fie dezamorsate reţelele de traficanţi şi pătrunderea imigranţilor ilegali. Cifrele Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi arată că media sosirilor imigranţilor pe zi, în aprilie, a scăzut cu 90% faţă de luna precedentă şi vom lua în discuţie cum poate ajuta NATO în centrul Mediteranei printr-o cooperare intensificată cu Uniunea Europeană". 

La summit-ul de la Varşovia, din această vară, membrii NATO vor discuta o nouă abordare, la un nivel mult mai înalt, a relaţiei cu Uniunea Europeană, a mai precizat Stoltenberg.

Aceasta poate fi legată de combaterea împreună a războaielor de tip hibrid, altele decât cele militare clasice,  apărarea cibernetică.

Este de remarcat că această cooperare este fără precedent în ultimii ani.

Protocolul de aderare a Republicii Muntenegru va fi semnat joi, în deschiderea reuniunii miniştrilor de externe, această devenind astfel cel de-al 29-lea stat membru al Alianţei Nord-Atlantice.


Etichete reuniune natobruxellesrusiamilitarjens stoltenberg

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live