Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reuniune a miniștrilor de externe ai UE pe tema crizei din Irak

La Bruxelles va avea loc vineri o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe din Uniunea Europeană care vor discuta despre deteriorarea situaţiei din Irak.

Euranet Plus.

Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 15 August 2014, 12:33

Franţa şi Italia au cerut cel mai tare această reuniune de urgenţă, întrucât doresc să ajute forţele irakiene cu arme, pentru a contracara înaintarea jihadiştilor Statului Islamic, organizaţie care a declanşat, practic, un război civil şi vrea să dezmembreze ţara.

Zilele trecute, ministrul francez de externe, Laurent Fabius, s-a deplasat în zona afectată de conflict, a discutat cu autorităţile regionale şi a ajuns la concluzia că Occidentul trebuie să facă urgent ceva pentru acei oameni.

La sfârşitul săptămânii, miniştrii europeni de externe vor discuta despre instituirea unui pod aerian de ajutoare pentru zecile de mii refugiaţi, dar şi despre furnizarea de arme autorităţilor irakiene pentru a opri înaintarea jihadiştilor.

Audio: Reuniune a miniștrilor de externe ai UE pe tema crizei din Irak.

Există, însă nişte condiţii în care statele europene pot livra armament în zone de conflict, după cum preciza purtătorul de cuvânt al şefei diplomaţiei europene, Sebastien Brabant:

„Este de competenţa statelor membre dacă decid să livreze arme, dar această cerere a autorităţilor kurde trebuie luată în considerare, în coordonare cu autorităţile irakiene şi în conformitate cu codul de conduită al Uniunii Europene privind exportul de arme.”

Înainte de reuniunea europenilor, Guvenul francez a început încă, de ieri, să trimită armament kurzilor din Irak, de comun acord cu autorităţile naţionale de la Bagdad, în urma solicitării făcute ţărilor europene de preşedintele regiunii autonome kurde. Tot ieri, 20 de tone de ajutor umanitar au plecat din Paris cu destinaţia Irak: apă, hrană, medicamente şi obiecte de primă necesitate.

Şi Marea Britanie şi-a anunţat disponibilitatea de a transporta material militar de la alte state, destinat forţelor kurde, pentru a le ajuta să facă faţă ofensivei jihadiste din nordul Irakului. Zilele trecute, britanicii au paraşutat ajutoare în zonele unde se află refugiaţi.

Acest Stat Islamic din Irak şi Levant - văzut, la nivel internaţional, drept o organizaţie poate mai radicală decât AlQaida – persecută populaţia de religii ne-musulmane, în special pe creştini şi yazidiţi. Ei au fost obligaţi să plece sau să plătească o taxă destul de mare pentru a putea rămâne în casele lor, în caz contrar fiind ameninţaţi cu moartea.

Majoritatea fug din calea islamiştilor, circa 40 de mii fiind în prezent izolaţi într-o zonă montană aridă, fără apă şi hrană, fără să ştie ce se va întâmpla cu ei în următoarea perioadă.