Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CALENDAR CULTURAL Sâmbătă, 27 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alex Olaru

8 Ianuarie 2015
Vizualizari: 597
Comentează add

Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne a Parlamentului European se întruneşte joi, la Bruxelles, pentru prima dată în acest an.

Reuniune a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri Reuniune a Comisiei pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri - Conține audio

alex-olaru

Euranet Plus.

Majoritatea temelor care vor fi abordate privesc descărcarea de gestiune pentru anul 2013 – adică încheierea unui buget sau a unui ciclu bugetar.

Va fi analizat felul în care s-au cheltuit banii în diferite oficii, birouri şi agenţii comunitare şi, dacă nu se constată nereguli, respectiv dacă bugetul a fost corect cheltuit, instituţiile în cauză vor fi eliberate de responsabilitate.

Este programată şi o discuţie în comun cu reprezentanţii Comisiei Europene, în vederea descărcării de gestiune pentru bugetul general din 2013.

Audio: Agenda Europeană. (Euranet Plus)

Reuniunea de joi are în agendă şi un vot asupra evaluării raportului privind protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene, al cărui raportor este eurodeputatul român Monica Macovei.

Se urmăreşte combaterea fraudei, inclusiv în ceea ce priveşte cheltuielile şi veniturile din fonduri europene.

Va avea loc şi un schimb de opinii referitor la ancheta ombudsmanului european, echivalentul Avocatului Poporului din sistemul judiciar românesc, cu privire la Programul de urmărire a finanţărilor în scopuri teroriste.

În trecut, Europol a interzis orice acces la documentul negociat în acest domeniu cu Statele Unite.

Ombudsmanul european s-a adresat astfel legislativului comunitar, care trebuie să decidă dacă este acceptabil ca un acord încheiat cu un guvern din afara Uniunii să fie secretizat la un asemenea nivel.

De alftel, Parlamentul European şi-a fixat termen până în primăvară pentru evaluarea progresului negocierilor cu Statele Unite.

Comsiile de specialitate ale legislativului comunitar se reunesc de cel puţin două ori pe lună şi pregătesc inclusiv agenda sesiunilor plenare.

În 2015, legislativul comunitar s-ar putea confrunta, pe lângă provocările deja existente, cu eventualele consecinţe ale alegerilor din Grecia , despre care presa germană a relatat că ar putea părăsi zona euro.

Nu în ultimul rând, Parlamentul European va trebui să răspundă curentului eurosceptic, dar şi islamofob , deja alimentat în state precum Suedia şi Germania şi agravat odată cu atacul terorist de miercuri, de la Paris.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanaComisia Europeanalibertăţi civilejustiţieafaceri interne a Parlamentului EuropeanMonica MacoveiGreciaeuro

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live