Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Vineri, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău

1 Aprilie 2014
Vizualizari: 877
Comentează add

Republica Moldova "are nevoie de experienţa României pentru implementarea reformelor", a declarat ministrul de externe de la Chișinău, Natalia Gherman.

Reuniune a Comisiei interguvernamentale România-R. Moldova

mircea-dascaliuc-radio-chisinau

Foto: Arhivă.

Cea de-a doua reuniune a Comisiei interguvernamentale România-Republica Moldova pentru integrare europeană, desfăşurată luni la Chişinău, a fost una oportună, consistentă şi cu rezultate pragmatice.

Acordurile bilaterale şi protocoalele semnate sprijină concret reformele necesare parcursului european al Republicii Moldova, care are nevoie de expertiza specialiştilor români.

Aprecierile aparţin copreşedinţilor Comisiei interguvernamentale, miniştrii de externe ai României, Titus Corlăţean, şi Republicii Moldova, Natalia Gherman.

Sesiunea de luni a fost una oportună, fiindcă Republica Moldova se află în etapa concretizării şi definitivării obiectivelor în vederea semnării acordului de asociere şi a celui de comerţ liber comprehensiv şi aprofundat cu UE - aprecia copreşedintele moldovean al comisiei, Natalia Gherman, la conferinţa de presă organizată la sfârşitul lucrărilor.

Republica Moldova are nevoie de experienţa României pentru implementarea reformelor, a mai declarat ministrul de externe Natalia Gherman, care şi-a exprimat "aprecierile pentru acest spirit de parteneriat, de angajament, de cooperare, care a fost, şi de această dată, manifestat de domnul ministru Corlăţean, de domnul ministru Teodorovici şi de toţi colegii din România în susţinerea efortului de integrare europeană a ţării noastre şi în procesul de realizare a reformelor interne".

Acordul bilateral în privinţa agriculturii, semnat săptămâna viitoare

Asupra eficienţei acestei a doua reuniuni mixte a insistat şi copreşedintele comisiei, Titus Corlăţean.

Rezultatele concrete obţinute luni pentru domenii precum afaceri interne, justiţie, anticorupţie, combaterea crimei organizate, antidiscriminare şi drepturile omului, agricultură, siguranţă medicală sau armonizare legislativă asigură viitoarea integrare a Republicii Moldova în UE - a declarat ministrul român de externe.

Acordul bilateral în privinţa agriculturii, care va fi semnat săptămâna viitoare la Bucureşti, în cadrul unei reuniuni internaţionale importante, va putea fi pus în practică de îndată.

Titus Corlăţean a ţinut să menţioneze: "Am discutat aplicat astăzi şi, prin prezenţa ministrului fondurilor europene din România, domnul Teodorovici, modul în care poate fi accesată mai rapid şi mai eficace asistenţa pentru dezvoltare, cofinanţările europene".

De asemenea, şeful diplomaţiei române a spus: "Am semnat un acord interguvernamental important privind colaborarea în domeniul retransmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici prin cablu. Este o bază legislativă care, de ambele părţi, pentru că şi noi suntem interesaţi în România să preluăm pe cablu, de exemplu programele publice, TV Moldova, aşa cum TVR are acces din nou în Republica Moldova".

Tot luni, ministrul român de externe, Titus Corlăţean, s-a întâlnit cu premierul Iurie Leancă, cu preşedintele parlamentului, Igor Corman, precum şi cu preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti.


Etichete Republica MoldovaChișinăuRomâniaTitus CorlățeanUEacord

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live