Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reuniune a Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterană

Uniunea pentru Mediterană datează din anul 2007, iar iniţiativa îi aparţine fostului preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy.

EuranetPlus.

Articol de Adriana Leu, 12 Aprilie 2013, 11:02

La Bruxelles a început joi o reuniune a Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterană, ce se va încheia vineri cu o conferinţă de presă suţinută de preşedintele parlamentului European, Martin Schulz.

Societăţile şi parlamentele ţărilor din zona Meditaranei trebuie să fie sprijinite în procesul de adoptare a democraţiei şi trebuie să beneficieze de susţinere pentru a întări rolul femeilor în societate - sunt principalele idei ale reuniunii de la Bruxelles, în care sunt abordate şi subiecte ce ţin de securitate, energie regenerabilă, de implementarea proiectelor de gospodărire a apelor, dar şi de întărirea relaţiilor dintre statele din această zonă.

Şedinţa Adunării Parlamentare a Uniunii pentru Mediterană urmează primei reuniuni a preşedinţilor parlamentelor din ţările mediteraneene de după primavara araba, care a avut loc la Marsilia în 6 şi 7 aprilie la iniţiativa preşedintelui Parlamentului European, Martin Schulz.

Audio: Uniunea pentru Mediterană datează din anul 2007.

Summitul din Marsilia a fost vital pentru aceste state, fiind prima întâlnire în ultimii 5 ani.

Reuniunile au loc în contextul în care în regiunea Mediteranei au loc numeroase schimbări politice şi economice, astfel că oficialii au subliniat necesitatea sporii dimensiunii parlamentare a Uniunii pentru Meditarană şi consolidarea parlamentelor naţionale din ţările care fac tranziţia spre democraţie.

Adunarea Parlamentara reuneşte aproximativ 280 de membrii ai statelor blocului comunitar, Parlamentului European, ţărilor europene partenere statelor mediteraneene, dar şi reprezentanţi ai statelor de pe malul de sud şi de est ale Mediteranei.

Uniunea pentru Mediterană datează din anul 2007, iar iniţiativa îi aparţine fostului preşedinte al Franţei, Nicolas Sarkozy.

Printre principiile sale generale se numără reafirmarea importanţei parteneriatului euro-mediteranean, precum şi angajamentul pentru obţinerea unei soluţii corecte cu privire la conflictul arabo-israelian.

Uniunea pentru Mediterană are 43 de state membre, printre care ţările Uniunii Europene, Turcia, Israel şi ţările arabe riverane Mării Mediterane.

Iniţiativa vrea să dea un nou suflu cooperării euro-mediteraneene lansate în 1995 la Barcelona, dar nu a putut depăţi blocajele create de conflictul israeliano-palestinian, activitatea sa fiind îngheţată după ofensiva israeliană din Gaza de la sfârsitul lui 2008.