Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: CA PE ROATE (Continuare) Sâmbătă, 23 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandra Cristea

30 Octombrie 2015
Vizualizari: 777
Comentează add

Principalele legi și decizii adoptate în această săptămână în parlament.

Retrospectiva parlamentului, săptămâna 26 octombrie -1 noiembrie

alexandra-cristea

Camera Deputatilor. Foto: Arhivă.

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate vor putea folosi începând cu alegerile parlamentare de anul viitor.
În calitate de for deczional, Camera Deputaţilor a adoptat miercuri legea care permite acest tip de vot. S-au înregistrat 257 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 12 abţineri.

Deşi nu se referă la toate tipurile de scrutin, iar înregistrarea alegătorilor nu poate fi facută on-line, liberalii au anunţat că votează în favoarea legii pentru a nu bloca aplicarea ei în 2016.

Liderul PSD, Liviu Dragnea a dat asigurări că dezbaterile în Comisia de Cod Electoral vor continua pentru stabilirea procedurii de vot prin corespondenţă şi pentru alegerile prezidenţiale.

ALDE şi UDMR nu au susţinut proiectul. Deputatul UDMR, Marton Arpad atrăgea atenţia că nu se asigură secretul votului şi că sunt încălcate Directivele Comisiei de la Veneţia. De asemenea UDMR a anunţat că ar putea ataca legea la Curtea Constituţională, sub rezerva strângerii numărului necesar de semnături iniţierii unui astfel de demers.

"Începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri parlamentare la termen şi până la data expirării a 48 de ore de la data începerii perioadei electorale, alegătorii cu domiciliul în ţară şi cu reşedinţa în străinătate, precum şi cei cu domiciliul în străinătate se pot înscrie în Registrul electoral cu adresa din străinătate pentru scrutinul respectiv în baza unei cereri scrise, datate şi semnate, cuprinzând numele, prenumele, codul numeric personal, însoţită de o copie a actului de identitate şi o copie a documentului care dovedeşte reşedinţa, eliberat de autorităţile străine, sau a paşaportului, cu menţionarea statului de domiciliu, transmise prin poştă ori depuse la misiunea diplomatică sau oficiul consular", se arată în lege.

Referitor la plicul care va fi trimis românilor pentru a vota la distanţă prin Poşta Română ("transmiterea plicului se va realiza în sistem de viteză prioritar sau expres pentru care se va solicita dovada primirii") va include elemente de siguranţă care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse opţiunea sau opţiunile de vot, după caz.

"Plicul interior va conţine un autocolant cu menţiunea „VOTAT”, prevăzut cu elemente de siguranţă stabilite prin hotărâre a Guvernului. Alegătorul lipeşte autocolantul pe opţiunea acestuia din buletinul de vot prin corespondenţă", se arată în lege.
Plicul va mai conţine un certificat de alegător ce va cuprinde "numele şi prenumele alegătorului, codul numeric personal, domiciliul sau reşedinţa din străinătate, după caz, seria şi numărul actului de identitate, precum şi declaraţia pe proprie răspundere a alegătorului privind exercitarea în mod liber, direct şi secret a dreptului de vot, datată şi semnată olograf. În conţinutul declaraţiei se vor menţiona tipul şi data scrutinului", mai scrie în lege.

"Plicurile exterioare sigilate trebuie expediate cu suficient timp înaintea datei votării, pentru a asigura livrarea acestora până cu 3 zile înaintea datei votării, inclusiv, la sediul biroului electoral pentru votul prin corespondenţă", se arată în lege.

Deputaţii au lasat-o pe Elena Udrea la mâna procurorilor

Deputații au aprobat cu 193 de voturi pentru și 106 împotrivă, cererea de începere a urmăririi penale în cazul deputatului Elenei Udrea.

Plenul Camerei Deputaţilor nu a fost de acord însă cu arestarea deputatului Elena Udrea, într-un nou dosar de corupţie, ci doar cu reţinerea acesteia , la o diferenţă de un singur vot.

Elena Udrea este acuzată că, în perioada în care a fost ministru, ar fi primit mită aproape patru milioane de dolari de la un om de afaceri, pentru a-i înlesni semnarea unui contract cu Hidroelectrica.

Ea a recunoscut, în şedinţa Comisiei Juridice de săptămâna trecută, că noul său dosar are legătură cu finanţarea campaniei electorale a PDL.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea anunţase înaintea şedinţei că PSD va vota cu bilele la vedere, cu toate că s-a decis la nivelul Camerei să fie un vot secret.

Şi liderul PNL, Alina Gorgiu a anunţat, că liberalii vor vota la vedere solicitarea de reţinere a Elenei Udrea, aşa cum au făcut şi în trecut, indiferent de ”cât de sonor este numele parlamentarului”.

Mai multe informaţii despre activitatea Parlamentului pe site-ul nostru

politicaromaneasca.ro

.


Etichete sintezaparlamentpoliticacamera deputatilorsenat

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live