Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 04 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia

29 Decembrie 2017
Vizualizari: 1470
Comentează add

Anul care se încheie a fost dominat în Italia de problema refugiaţilor, de alegerile locale şi de preşedinţia rotativă a grupului G7 al celor mai industrializate ţări ale lumii.

Retrospectivă 2017: Evenimente politice în Italia

elena-postelnicu-corespondent-rra-in-italia

Preşedintele Italiei Sergio Mattarella. Foto: Agerpres.

Emisiunea: "Agenda globală" - Realizator: Pavel Ionescu - Anul care se încheie a fost dominat în Italia de problema refugiaţilor, de alegerile locale şi de preşedinţia rotativă a grupului G7 al celor mai industrializate ţări ale lumii. Elena Postelnicu creionează un 2017 italian.

Reporter: 2017 a început în Italia cu mesajul de pace transmis de Papa Francisc, conform tradiţiei, chiar la 1 ianuarie. 'Anul va fi bun în măsura în care fiecare dintre noi, cu ajutorul lui Dumnezeu, va încerca să facă bine zi de zi' - a fost îndemnul Suveranului Pontif la început de an, pentru ca, la final, de Crăciun, să ceară solidaritate şi înţelegere faţă de emigranţii care sunt nevoiţi să îşi părăsească pământul natal.

În ianuarie Italia a preluat preşedinţia G7, a celor mai industrializate şapte state ale lumii, organizând până în luna noiembrie inclusiv 13 reuniuni, pe sănătate, industrie şi IT, ştiinţă, muncă, afaceri externe, energie, afaceri interne, finanţe, cultură, mediu, agricultură şi egalitatea de şanse, culminând cu cel de-al 43-lea summit G7 de la Taormina, din luna mai, unde a participat şi liderul american Donald Trump.

După două zile de dezbateri, pe anumite dosare chiar în contradicţie, liderii G7 au decis să combată împreună protecţionismul în comerţul internaţional şi, în acelaşi timp, şi-au exprimat disponibilitatea de a prelungi sancţiunile împotriva Rusiei. Un alt moment important în Italia a fost la 11 iunie, când s-a organizat primul tur de alegeri administrative, urmat de al doilea tur, la 25 iunie. Partidul Democrat, aflat la guvernare în Italia, şi liderul său, Matteo Renzi, au pierdut de această dată.

Votul a fost practic un imbold pentru fostul premier Silvio Berlusconi, dar şi pentru principalul său rival din tabăra opoziţiei conservatoare, Matteo Salvini, liderul formaţiunii de extremă dreapta Liga Nordului. Dintre cele 16 oraşe mari care au primari sprijiniţi de Partidul Democrat, 12 au fost câştigate de formaţiunile de centru-dreapta, inclusiv bastioane istorice ale stângii, precum oraşul port Genova.

O altă surpriză, în noiembrie Mişcarea populistă "5 Stele" a câştigat alegerile locale din Ostia, unul dintre sectoarele Romei.

Candidata formaţiunii politice antisistem Giuliana Di Pillo a fost aleasă primar al Ostiei, cu 60% din voturi, faţă de 40% ale candidatei de extremă dreapta Monica Picca.

Rezultatul scrutinului, marcat de o prezenţă foarte redusă la vot, de numai 34%, constituie un impuls pentru Mişcarea "5 Stele", care speră să capitalizeze succesele din alegerile locale pentru a obţine victoria în alegerile generale de anul viitor din Italia.

Tot în 2017, Italia a primit felicitări din partea UE, deoarece a reuşit să blocheze fluxul de migranţi dinspre Africa, în urma unui acord realizat cu Libia. Pentru aceasta, guvernul de la Roma a oferit sprijin material şi logistic în supravegherea portului din Tripoli pentru a bloca traversarea Mării Mediterane a sute de ambarcaţiuni ilegale de migranţi.
Italia însă a pierdut în acest an meciul pentru calificarea la Campionatul Mondial de Fotbal din Rusia din 2018. Din 1958 până în prezent, Squadra Azzurra nu a mai pierdut niciodată în finala unei astfel de competiţii.

Anul se încheie însă pozitiv în peninsulă, după o bătălie de opt ani de zile, italienii au învins: arta specialiştilor în pizza napoletană este patrimoniu cultural al umanităţii UNESCO


Etichete retrospectiva 2017italiaevenimente politice

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live