Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Marcela German

21 Septembrie 2019
Vizualizari: 803
Comentează add

În județul Mureș au fost formulate cereri de revizuire a unor hotărâri judecătoreşti vizând un fost criminal de război.

Retrocedări pe numele unui criminal de război, verificate

marcela-german

Foto: ro.wikipedia.org

Prefectura Mureş şi o comisie locală de specialitate au formulat patru cereri de revizuire a unor hotărâri judecătoreşti care îi vizează pe un fost criminal de război din zonă şi pe moştenitorii acestuia.

Revizuirile privesc apartamente şi un teren în municipiul Reghin, dar şi suprafeţe de păduri de pe raza a patru comune.

Iniţiativa autorităţilor locale vine după ce Ministerul Finanţelor a trimis o adresă prin care solicită să se analizeze dacă au fost depuse cereri de retrocedare a imobilelor de către urmaşii criminalilor de război. 

În 1945, Tribunalul Poporului Cluj a condamnat 185 de persoane pentru crime de război, fiind aplicată sancțiunea confiscării averii.

Ministerul Finanțelor Publice a solicitat acum să se analizeze dacă au fost depuse cereri de retrocedare a imobilelor de către urmașii criminalilor de război, iar ca urmare, prefectul au cerut primăriilor din Mureș să treacă la verificări în arhive.

Prefectul Mircea Dușa: Prin sondaj verificăm dacă răspunsurile pe care le primim de la primării sunt reale sau nu.

Între condamnați pentru crime de război se află și Schmidt Emerich, de al cărui nume se leagă patru hotărâri judecătorești pentru care Prefectura Mureș a solicitat deja revizuire.

Mircea Duşa: Schimdt Emerich, care a fost declarat criminal de război şi care a deţinut proprietăți în municipiul Reghin /.../ are două apartamente și /.../ suprafață de teren, dar și faptul că a fost acționar la Societatea Anonimă pentru Silvicultură Ardeleană SA.

Tot cu privire la acest caz, pe rolul Judecătoriei Reghin se află un dosar din 2009 prin care Societatea Anonimă de Silvicultură Ardeleană SA solicită reconstituirea dreptului de proprietate pentru 11.500 de hectare de pădure situată pe raza comunelor Lunca Bradului, Stânceni, Vătava și Răstoliţa.


Etichete criminalirazboiretrocedari

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live