Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: DIMINEŢI ... CU SOARE (Continuare) Sâmbătă, 19 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Autor

Zenaida Luca-Hac

30 Octombrie 2009
Vizualizari: 17671
Comentează add

Reţetele şi sfaturile culinare prezentate de Zenaida Luca în emisiunea "La minut".

Reţetele Zenaidei

Zmeura sau sentimentul feminităţii auguste


O simte cerul gurii, o simt celulele, toate, care încep să … danseze frenetic … întinerite, curate, vindecate, fericite şi încărcate cu energiile frumuseţii şi ale perfecţiunii.

Pruna sau eternul feminin
Ghiveciul de vinete - un regal!

Vişina – sora purpurie a cireşei


O salată de vişine cu miere, busuioc şi mentă, la cină, e un desert romantic şi o pregustare a tihnei celei preaplăcute de la scăpătatul soarelui.

Busuiocul – iarba regilor


Frunzele şi florile lui desfăcute în salatele de roşii, ardei, castraveţi, varză sau vinete, în untoasele creme de brânză le preface în delicatese unice şi în ... leacuri de dragoste ...

Roşia – mărul de aur sau poama iubirii


O taină: deşi roşia şi busuiocul s-au născut la o margine şi la cealaltă a Pământului, ea în Indiile de Vest, el în Indiile de Est, au fost, parcă, sortiţi unul celuilalt.

Morcovul – dublul lui Prometeu

Esenţa morcovului, unită cu cea a verzei, are puterea de a muta şi munţii din loc.

Nectarina – piersica zeilor


Începând ziua cu un mic dejun alcătuit din câteva piersici şi nectarine, cel puţin de trei ori pe săptămână, vă veţi transforma profund şi se va vedea: veţi radia o lumină augustă!

Piersica sau mărul persan

Piersica – mărul persan (malum persicum) – cum îi spuneau romanii – s-a ivit pe lume nu în Persia, ci în China, probabil cu ceva mii de ani în urmă.

Caisa sau mărul armenesc

Romanii au descoperit parfumata, catifelata şi preadulcea caisă când au cucerit Armenia şi au numit-o fie armeniaca, fie malum praecox (mărul timpuriu) fie, simplu, praecoquum, adică cea care se coace înainte de vreme, timpuriu.

Crema de mazăre şi piureul de arpacaş - un festin total

Ca şi fasolea, bobul, lintea şi năutul (verii ei), mazărea, mesopotamiană şi ea, se poate preface uşor într-o cremă săţioasă, desfătătoare până la extaz şi tămăduitoare.
Cartoful - trufa Anzilor

Crema de dovlecel şi varză - Ivresse d'amour

Dovlecelul sau dovleacul de vară este dovleacul tânăr, suplu şi fraged, cules cu mult timp înainte de a se maturiza, adică înainte de a se transforma în bostanul pântecos de toamnă.

Tzatziki sau spuma Afroditei
 

Romanii şi grecii îl savurau cu brânză tare de capră şi mult, mult usturoi.

Salata de cireşe –  "dulcele fruct al tinereţii"


Cireşele, bunele surori ale prunelor, caiselor şi piersicilor se trag din marea familie a trandafirului, moştenindu-i toate … parfumurile …de la suave la …pasionale.

Tradafirul II - La vie en Rose

Timidul măceş a avut de făcut o călătorie lungă până să ajungă splendidul trandafir, dar a meritat.

Trandafirul – simbolul iubirii absolute


Trandafir – triandáfilo în greaca medievală – înseamnă roza cu 30 de petale. Vine din sintagma triandáfilon rόdon (τριανδάφυλλον ρόδον).

Vindecarea – cereţi şi vi se va da


Dacă vreţi să vă vindecaţi, folosiţi cu toată încrederea putera tămăduitoare a plantelor, dar, mai înainte cereţi-I lui Dumnezeu să vă elibereze de boală. E sigur că o va face.

Taina sănătăţii depline - iubirea


Un trup, o minte, simţuri şi un suflet curate sunt, prin definiţie, sănătoase, fiindcă sunt scăldate într-o iubire totală, a noastră şi a celorlalţi.

Dieta  - Calea cea dreaptă
Căpşuna

Varza II

Varza de mai şi mărarul de primăvară: doi îndrăgostiţi nebuneşte unul de celălalt.
Varza I

  O "my fair lady" a Mediteranei.

Pătrunjelul

Desfătarea desfătărilor şi leacul leacurilor.

Măcrişul

Fratele şteviei.

Mărarul -  iarba beatitudinii

Bucătarii Evului Mediu, moştenitorii ştiinţei subtile a gătitului cu arome, credeau că mărarul este o iarbă fermecată.

Ridichea neagră

Ridichea neagră  le-a fost dăruită, mai întâi popoarelor din ţinuturile Chinei de azi, de unde a fost adusă în lumea greco-romană şi în Egipt, cu ceva mii de ani în urmă, probabil ca mirodenie şi medicament.

Ridichea

O întrezărire a văpăii cereşti.

Menta şi Leuşteanul

Un dans nupţial.

Năsturelul sau Cresonul de izvor

Iarba pe nedrept numită "strâmbă nasul".

Hreniţa sau Cresonul de grădină

Dublul feminin al Hreanului.

Cresonul

Iarba fermecată care creşte într-o zi cât altele într-un an.

Păpădia sau "Coana preuteasă" care ştie a tămădui de toate


Păpădia este una din verdeţurile aşa-zise lăptoase, adică e soră bună cu lăptuca, cu cicoarea şi cu floarea soarelui.

Narcisa - metamorfoza unei iubiri neîmplinite

Frumuseţea, atunci când găteşti, este că poţi crea câte o poveste de dragoste, ca cea dintre spanac şi brânză, de pildă.

Narcisa - floarea cu o mie de parfumuri

Se pare că, în lume există, pe puţin, o mie de varietăţi ale narcisei.
Loboda - sufletul pereche al leuşteanului

Lăptuca sau salata înţelepţilor

E fragedă, mătăsoasă, proaspătă, răcoritoare şi suculentă. E întineritoare.
Masa de Paşte - o cină de taină
Puterea ascunsă a oului
Oul de Paşte - o promisiune

Ştevia – dulcea pereche a spanacului

Ştevia e dăruită cu o dulceaţă binefăcătoare care, departe de a ne încărca sângele cu zaharuri nesănătoase, îl curăţă de ele.

Spanacul - viaţa în stare pură

De ce mâncăm spanac ? Pentru că împiedică degenerarea celulelor … mai ales a celulei nervoase …

Ceapa - sau începutul tămăduirii

Ceapa … ne purifică … ne regenerează … ne remineralizează … şi ne revitaminizează.

Untişorul - soţul leurdei


Untişorul se mănâncă ca o salată. Cel mai bine se însoţeşte cu leurda, care-i este soaţă pe deplin potrivită.

Ghiocelul - floarea trezirii

Vedem iarba izbucnind din pământ şi, în ea, câte o mică colonie de ghiocei, florile laptelui, cum le spun botaniştii.

Leurda sau ipostaza feminină a usturoiului

Se mănâncă crudă, proaspătă, tânără, tăiată mărunt, întocmai ca pătrunjelul, cu care formează o pereche întraripată.

Supa de linte - noian de desfătări

Lintea, vara bună a fasolei de răsărit, este, ca şi ea, o hrană esenţială.

Piure de urzici

Laboratorul de hemoglobină.

Piureul de fasole

O prinţesă în straie de cenuşăreasă.

Fasolea, darul lumii noi

Nuca sau creierul vegetal
Grâul II - Grâul sau boabele noastre cele de toate zilele.
Grâul sau bobul atothrănitor.
Bucătăria prea-înaltă sau arta ospăţului desăvîrşit

Piperul

Există un singur fel de piper, cel negru.

Muştarul sau mustul care arde

Iisus Hristos spunea că dacă am avea credinţă cât un bob de muştar am putea muta munţii din loc.

Susanul 2

Humus… Tahini… Halva sau comoara din bucătăria lui Ali Baba.

Susanul sau seminţele vieţii

Aceste semincioare magice au vitaminele cele mai preţioase: B-urile şi vitamina E, a fertilităţii.

Ienibaharul sau mirodenia cu o sută de arome

Se foloseşte întocmai ca cele trei mirodenii cu care seamănă atât de mult: cuişoarele, scorţişoara şi nucşoara.

Curcuma sau Şofranul Indian

Un ghimbir indian a cărui pulbere aurie răsfaţă pilaful şi lintea în jumătatea orientală a globului.

 

 Cardamomul sau Hell-ul

Mirodenia Maharajahilor.

Cardamomul sau Hell-ul

Sămânţa iubirii.

Ghimbirul  rădăcina care face inimile să înflorească

Ghimbirul se presară proaspăt, ras sau feliuţe, peste bucăţi de pepene galben, piersici, căpşuni, pere, mere sau banane, alături de vanilie şi miere, sau, toate acestea se scaldă în sucu-i proaspăt stors.

Feniculul sau gustul unei întâlniri fugare

Bulbul are gust de ţelină şi e fantastic crud, tăiat mărunt, amestecat cu ulei de măsline.

Coriandru sau mirodenia- mană

Coriandru este un alt văr bun al pătrunjelului, aşadar şi al chimenului.

Chimionul sau chimenul sălbatic – ajutorul stomacului

Ceaiul de chimion este sfânt pentru stomacul încet-mistuitor şi pentru intestinele tulburate.

 Chimenul poate preface orice supă într-un lichid magic

Aşa-zisele lui seminţe se pot pune în mâncare întregi sau măcinate.

Cuişoare

Medicii egipteni, greci şi romani le foloseau în leacuri dezinfectante, antiseptice şi ca anestezic.

Anasonul mediteranean - vindecătorul stomacurilor pofticioase

Anasonul mediteranean este duhul rachiului de orice fel.

Anasonul stelat sau adevărata seducţie

Vă dezvăluim câteva idei ca să vă bucuraţi de aceste steluţe crescute în grădinile chinezeşti.

Nucşoara sau nuca de Mosc

Nucşoara este un sâmbure, ca cel de caisă, dar aromat până peste poate.

Pâinea cu mirodenii

Făină, drojdie, apă şi sare sunt cele patru elemente magice ale pâinii, alimentul alimentelor.

Vinul cu arome - poţiunea care uneşte destine

Vinul este o poţiune puternică care uneşte destine.

Stelele de vanilie

Faceţi loc pe masa de Crăciun şi unei farfuriuţe cu steluţe de vanilie.

Sărbătoarea

Sărbătorile sunt ca mirodeniile: desfătătoare şi parfumate.

 Portocala - fructul regilor indieni

Portocala are un parfum îmbătător şi gustul nectarului cu care se hrănesc nemuritorii.

Scorţişoară

Scoarţa copacului vieţii.

Vanilia

Aroma  îmbrăţişării fără sfârşit.

Şofranul

Pulberea de aur mai scumpă ca aurul.

Roiniţa – Iarba Şcolarilor

Roiniţa este vară cu salvia şi tot atât de binefăcătoare ca ea.

Roiniţa

Buruiana care readuce pofta de viaţă.

Oala de gătit la aburi

Sau cum să găteşti cu duh.

 Bouquet Garni şi Herbes de Provence

Opera înaltei chimiidin bucătărie.

Tarhonul

Iarba dragonului care luptă cu necurăţia.

 Ospăţul din post

Orice masă de post poate fi un ospăţ, al cumpătării şi al măsurii.

 Salvia- Mirodenia lui Dumnezeu

Salvia era nelipsită de la mesele şi din grădinile lui Carol cel Mare.

Supa de salvie

Îndulceşte firea oricui.

Salvia I - Iarba Vieţii

Salvia este o plantă binecuvântată, atotbinefăcătoare şi atottămăduitoare.

 Supa de lapte cu maghiran îmblânzeşte mânia

Maghiranul este, şi el, ca ruda sa sovârvul, iarba căsătoriei.

 La Piaţă – Sau arta de a cumpăra ca un iniţiat

Atunci când faceţi piaţa, participaţi la misteriile casnice ale familiei ?

 Oregano - Sovârv sau în mrejele celei mai iubitoare soţii

Numele de oregano, grecesc, îl poartă două ierburi înrudite, cunoscute la noi ca sovârv şi maghiran.

Merlot – Pentru o cină … a Media Luz

 Merlot-ul este un vin delicat şi tandru, de o mare bogăţie interioară.

Pernuţa cu ierburi

Ce este gripa ? Boala care te înhaţă din senin.

 Rozmarinul – Aliatul de taină al soţiilor

Românii i-au spus rozmarinului roua mării, iar grecii copacul de tămâie.

Dafinul – Iubirea pierdută a lui Apollo

Dafni a fost o nimfă transformată într-un copac, în dafin.

Chardonnay-vinul cu gust de unt proaspăt

Chardonnay-ul este cel mai nobil şi cel mai căutat vin alb.

Cimbrişorul, iarba cu miros de tămâie

Trezeşte mintea mai bine decât cafeaua şi este un balsam expectorant care scade febra.

 Cimbrişor sau cimbrul de câmp

Sumerienii foloseau cimbrişorul încă de acum 5.500 de ani ca mirodenie şi bază pentru remedii, iar egiptenii îl foloseau ca bază pentru balsamuri.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon este un vin plin de virilitate şi forţă. E robust şi învăluitor.

Cimbrul de grădină

Cimbrul te face să savurezi cu nesaţ ciupercile şi cremele cu unt, salata de roşii cu salvie şi cartofii cu rozmarin.

Vinul şi mâncarea - un coup de foudre

Din "Manualul somelierului" aflăm că prima regulă a asocierii mâncărurilor cu vinul este armonia.

Mustul

Mustus în latină însemnă nou sau proaspăt. Vinum mustum era mustul, vinul cel nou, dulce, nefermentat.

Hreanul, voluptate până la lacrimi

Hreanul hrăneşte, întăreşte şi vindecă tot felul de neputinţe.

Borcanul fermecat cu castraveţi muraţi

Vă împărtăşim astăzi secretul castraveţilor muraţi în saramură.

Sosul de usturoi

Mujdeiul de usturoi, cu apă sau cu moare, simplu sau îmbogăţit cu ulei, cimbru sau pătrunjel, a fost multă vreme o mâncare de toate zilele a românilor.

Vinul

Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir sau Chardonnay, Muscat Ottonel, Sauvignon Blanc sunt vinurile roşii şi vinurile albe, cele mai alese, care ne însoţesc prânzul sau cina.

Usturoiul

Între alium si alimentum, adică usturoi şi aliment, în latină, există o legatură subtilă. Şi unul şi celălalt hrănesc şi dau putere.

Supa de usturoi … e dumnezeiască!

Aţi încercat vreodată ţelina fiartă la abur cu pasta de usturoi? Are gustul celui mai delicat unt.


Etichete rraexclusivbucătăria înmiresmatăreţetemâncaredelicateseculinarExclusiv Online

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live