Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ŞTIRI (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * Sport) Duminică, 25 Septembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Natalia Zaharescu-Radio Chişinău

12 Ianuarie 2021
Vizualizari: 534
Comentează add

Volodimir Zelenski a apreciat faptul că R. Moldova sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu îi este frică să numească Peninsula Crimeea ucraineană.

Republica Moldova și Ucraina vor încheia un parteneriat strategic

natalia-zaharescu-radio-chisinau

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu (stg) și omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski (dr). Foto: radiochisinau.md.

Republica Moldova și Ucraina vor încheia un parteneriat strategic. Decizia s-a luat astăzi de către președinții celor două țări, la Kiev.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a făcut astăzi prima sa vizită în străinătate, de la învestirea în funcție.

Ea s-a deplasat la Kiev, la invitația omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un efort de relansare a relațiilor bilaterale care au stagnat în mandatul predecesorului său, Igor Dodon.

Cu puțin timp în urmă au avut loc declarații ale celor doi președinți, transmise în direct și de Radio Chișinău.


Reporter: Natalia Zaharescu - Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a salutat faptul că Maia Sandu efectuat la Kiev prima sa vizită oficială în calitate de șef de stat.

El și-a exprimat speranța că anul 2021 va consolida relațiile de prietenie și de parteneriat dintre cele două state, subliniind că Ucraina și Republica Moldova au nu doar o frontieră comună și trecut similar, dar și o viziune privind viitorul celor două state în calitate de membri cu drepturi depline ai Uniunii Europene.

Volodimir Zelenski a mai apreciat faptul că Republica Moldova sprijină suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și nu îi este frică să numească Peninsula Crimeea ucraineană.

Referitor la Regiunea Transnistreană, poziția Ucrainei rămâne neschimbată de sprijin pentru suveranitatea și integritatea Republicii Moldova în cadrul frontierelor recunoscute internațional, a subliniat Zelenski. Un pas important în restabilirea relațiilor bilaterale este crearea unui consiliu comun la nivel de președinți pentru a discuta subiectele de pe agenda comună, a declarat Maia Sandu.

De asemenea, cei doi șefi de stat au discutat despre construcția unei magistrale moderne între Chișinău și Kiev, inclusiv construcția unui pod pe Nistru, în regiunea orașului Soroca.

Maia Sandu s-a referit în declarațiile sale şi la problema aprovizionării cu apă în localitățile de pe ambele maluri ale Nistrului, precum și la necesitatea de adiversifica sursele de energie.

(RS)


Etichete maia sandurepublica moldovaucrainaVolodimir Zelenski(RS)

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live