Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SUBIECTUL ZILEI Joi, 04 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mircea Dascaliuc, Radio Chişinău

27 Iunie 2014
Vizualizari: 859
Comentează add

Premierul moldovean Iurie Leancă susţine că şi-a pregătit instituţiile pentru aplicarea eficientă a acordului de asociere pe care îl consideră o etapă în procesul de aderare la UE.

Republica Moldova semnează acordul de asociere cu UE

mircea-dascaliuc-radio-chisinau

Premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă. Foto: arhivă

Premierul moldovean Iurie Leancă susţine că şi-a pregătit instituţiile pentru aplicarea eficientă a acordului de asociere pe care îl consideră o etapă în procesul de aderare la UE.

Preşedintele Traian Băsescu avertiza însă că Republica Moldova nu poate spera să devină membru a UE până nu îşi rezolvă problemele din justiţie.

Apropierea de UE divizează clasa politică de la Chişinău. În timp ce puterea crede că integrarea europeană este calea de urmat opoziţia de stânga se angajează se refacă parteneriatul cu Rusia dacă revine la guvernare.

Semnarea acordului de asociere este apreciată drept evenimentul anului, iar acordul cel mai important document de după proclamarea independenţei la 27 august 1991, când s-a produs desprinderea de URSS.

Acordul este contestat de către comunişti, care au promis anularea acestuia în cazul în care se vor întoarce la putere după alegerile parlamentare din această toamnă.

Alături de socialişti, comuniştii militează pentru integrarea în Uniunea Economică Eurasiatică patronată de către Rusia.

Acordul de asociere a fost parafat la 29 noiembrie 2013, la Vilnius, şi până la intrarea deplină în vigoare, în urma ratificării de către Republica Moldova şi toate statele membre ale UE acordul va fi aplicat provizoriu de către părţi, începând cu data de 1 octombrie. 


Etichete Republica Moldovaacord de asociereUEparteneriatintegrare europeanăChişinăuRusiacomunişti

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live