Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Matinalii Luni, 01 Iunie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ina Guţu, Radio Chişinău

2 Iulie 2014
Vizualizari: 920
Comentează add

Parlamentul de la Chişinău a ratificat Acordul de asociere a Republicii Moldova cu UE, fapt salutat imediat printr-un comunicat al Ministerului Român de Externe.

Republica Moldova "se va integra în piaţa unică a Europei"

ina-gutu-radio-chisinau

Chişinău. Foto: captură youtube.com

A început procedura de ratificare a Acordurilor de Asociere la UE, încheiată de Republica Moldova, Georgia şi Ucraina.

La Chişinău, miercuri, Parlamentul Republicii Moldova a ratificat documentele, fapt salutat imediat printr-un comunicat al Ministerului Român de Externe, în care ministrul Titus Corlăţean îşi exprima convingerea că prin eforturi conjugate va putea fi apropiat momentul integrării depline a Republicii Moldova în UE.

La Chişinău, la şedinţa extraordinară a legislativului consacrată acestui eveniment au participat preşedintele Nicolae Timofti, premierul Iurie Leancă, dar şi foştii preşedinţi ai ţării, Mircea Snegur şi Petru Lucinschi.

În faţa Parlamentului, câteva mii de persoane s-au adunat pentru a saluta asocierea la UE.

Şedinţa parlamentului a început cu un discurs al preşedintelui Nicolae Timofti, urmat de prezentarea acordului de către premierul Iurie Leacă.

Dezbaterile au durat aproximativ o oră, dar opoziţia comunistă nu a participat la ele pe motiv că niciuna dintre obiecţiile sale nu a fost luată în seamă de guvernare.

"Poporul Moldovei nu va mai fi stăpân în propria ţară"

Liderul PCRM, Vladimir Voronin, a ţinut un discurs de la tribuna centrală a Parlamentului în care a criticat acordul, pe motiv că ar ştirbi din suveranitatea Republicii Moldova.

"Realizarea prevederilor acestui acord va distruge rămăşiţele economiei moldoveneşti, va distruge producătorii autohtoni, va permite străinilor să cumpere pământul nostru, cernoziomurile.

"După ratificarea Acordului de Asociere, poporul Moldovei nu va mai fi stăpân în propria ţară", a spus Vladimir Voronin.

După discursul său, comuniştii au părăsit şedinţa, cu excepţia lui Grigore Petrenco.

Pe de altă parte, şeful legislativului, Igor Corman, a subliniat că asocierea cu UE oferă oportunităţi importante Republicii Moldova, iar opoziţia comunistă nu a avut niciun motiv să nu susţină acest document.

"Opoziţia nu are niciun motiv obiectiv să voteze împotriva ratificării. Nu există nicio explicaţie serioasă pentru a vota împotriva modernizării ţării tale şi împotriva intereselor moldovenilor.

"Campania electorală nu trebuie să întunece mintea nimănui. Interesele electorale trebuie să coincidă cu aşteptările oamenilor, nu să fie împotriva lor", a spus Igor Corman.

Semnarea Acordului, "moment important pentru Republica Moldova"

Asocierea politică şi economică cu UE, prin semnarea Acordului de Asociere, reprezintă unul dintre cele mai importante momente pentru Republica Moldova, dar urmează obţinerea statutului de candidat la aderare şi aderarea propriu-zisă la UE - a declarat şi preşedintele Nicolae Timofti.

El a subliniat că acest acord demonstrează odată în plus că Republica Moldova este o ţară eminamente europeană.

"Prin ratificarea Acodului de Asociere urmează să întăriţi un al doilea mare succes, după obţinerea regimului liberalizat de vize, cu UE.

"Următorul pas este să cerem şi să oţinem o perspectivă clară de aderare la UE, sunt încrezător că şi acest scop este realizabil. Trăiască Moldova în UE!", a declarat Nicolae Timofti.

Asocierea la UE este poate cel mai serios punct de cotitură de la proclamarea independenţei Republicii Moldova, a declarat în discursul său premierul Iurie Leancă.

Realizarea acestui acord presupune combaterea corupţiei, consolidarea democraţiei şi continuarea reformelor, a precizat el.

Acordul de Asociere "aduce doar beneficii"

Iurie Leancă a dat asigurări că Acordul de Asociere va aduce doar beneficii Republicii Moldova.

"Odată cu ratificarea de astăzi a Acordului de Asociere, procesul de integrare europeană va căpăta o dinamică şi mai mare şi mai consistentă. Ţara noastră se va integra în piaţa unică a Europei. Cea mai mare putere economică a lumii.

"Odată cu aceasta, Moldova va deveni mai atractivă penrtu investitori, iar investiţiile generează locuri de muncă şi bunăstare", a spus Iurie Leancă.

Pentru ratificarea Acordului de Asociere au votat deputaţii din Coaliţie Pro-Europeană, deputaţii liberali şi neafilitaţi, Mihai Godea şi Iurie Bolboceanu.

Împotriva lui s-au pronunţat cei trei deputaţi socialişti şi comunistul Grigore Petrenco, care au fost huiduiţi de ceilalţi parlamentari şi de oameni adunaţi în faţa legislativului. 


Etichete acordasociereratificareRepublica MoldovaUniunea EuropeanăIurie Leancă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live