Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: TEATRU NAŢIONAL RADIOFONIC Miercuri, 12 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Victor Pogor

5 Ianuarie 2016
Vizualizari: 752
Comentează add

Preşedintele Republicii Moldova a reluat consultările pentru nominalizarea unui nou candidat la funcţia de prim-ministru.

Republica Moldova: Reîncep căutările pentru un nou prim-ministru

victor-pogor

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti. Foto: presedinte.md.

Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a reluat marți consultările cu partidele parlamentare pentru nominalizarea unui nou candidat la funcţia de prim-ministru, după încercarea eşuată de luni de învestire a unui guvern.

Liderul PD, Marian Lupu, a menţionat că până luni, 11 ianuarie, şefului statului îi va fi prezentat un candidat pentru funcţia de premier, susţinut de cel puţin 51 de deputaţi.

Şi liderul liberalilor, Mihai Ghimpu, a declarat că PL va încerca, împreună cu PD şi grupul condus de Iurie Leancă, să iniţieze discuţii pentru a forma o majoritate parlamentară.

PL, PD şi Grupul Leancă nu pot forma însă o majoritate, întrucât dispun de doar 36 de mandate în Parlamentul de la Chişinău, cu 101 deputaţi.

În acelaşi timp, liberal-democraţii condiţioneză participarea la negocieri cu dreptul de a numi candidatul la funcţia de premier.

În aceste condiţii, democraţii mizează pe cei 14 foşti deputaţi comunişti, împreună cu care au creat recent Platforma Social-Democrată.

Între timp, preşedintele Nicolai Timofti a reluat consultările cu grupurile parlamentare.

Şeful statului s-a întâlnit până acum cu partidele declarate pro-europene - PLDM, PL şi PD, precum şi cu foştii comunişti, iar la această oră are întrevederi cu grupul deputaţilor neafiliaţi, condus de Iurie Leancă.

Dacă guvernul nu este votat până pe 29 ianuarie, şeful statului este obligat să dizolve Parlamentul şi să anunţe alegeri anticipate.


Etichete Republica Moldovanominalizarea unui nou candidat la funcţia de prim-ministruNicolae TimoftiMarian LupuMihai GhimpuIurie Leancă

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live