Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 26 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Florin Lepădatu

21 Ianuarie 2021
Vizualizari: 198
Comentează add

Curtea Constituțională a stabilit că statutul special prevăzut pentru limba rusă în legea contestată contravine Constituției.

Republica Moldova: Limba rusă nu poate avea statut privilegiat

florin-lepadatu

 

În Republica Moldova, Curtea Constituțională a adminis sesizarea ce contesta legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul țării, care conferea un statut special limbii ruse. Hotărârea este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. Cu detalii Mariana Vasilache, de la Radio Chișinău.
 
Reporter: Legea care acordă un statut privilegiat limbii ruse a fost contestată la Curtea Constituțională de câţiva deputați pro-europeni care susțin că prevederile acesteia ar încălca suveranitatea și independența Republicii Moldova. Curtea a stabilit că statutul special prevăzut pentru limba rusă în legea contestată contravine Constituției și că prin această prevedere sunt discriminate limbile vorbite de reprezentanții altor minorități etnice din Republica Moldova, precum cea ucranineană, găgăuză sau bulgară.
 
Curtea s-a raportat la Constituție, potrivit căreia limba de stat a Republicii Moldova este limba română, iar statul recunoaște dreptul la păstrarea și funcționarea limbii ruse și a altor limbi pe teritoriul țării. Președinta Curții, Domnica Manole, a explicat că actul legislativ conferea statut special limbii ruse printre minoritățile etnice, statut care nu decurge din Constituție.
 
Domnica Manole: Limba de stat a Republicii Moldova este limba română. Menţionarea limbii ruse are în acest text constituțional un caracter exemplificativ şi nu-i conferă acestei limbi un statut deosebit de cel al altor limbi minoritare vorbite pe teritoriul ţării.
 
Reporter:  Domnica Manole a precizat că la luarea deciziei s-au luat în calcul datele statistice ale recensământului populației din 2014, privind structura populației în funcție de limba maternă.
 
Astfel limba română, numită de unii și moldovenească, este limba maternă pentru 78% din populația Republicii Moldova, în timp ce rusa pentru 9%, găgăuză 4%, ucrainiană 3,8, iar bulgara 1,5%.
 

Etichete limba rusaRepublica Moldova

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live