Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL (politice, economice, sociale, culturale * Meteo * S Marţi, 04 Octombrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ala Boţan, Radio Chişinău

13 Noiembrie 2016
Vizualizari: 866
Comentează add

În turul doi al alegerilor prezidenţiale modovenii vor alege azi între pro-rusul Igor Dodon şi politicianul pro-european Maia Sandu.

Republica Moldova își alege președintele

ala-botan-radio-chisinau

MaiaSandu ( stânga) și Igor Dodon (dreapta). Foto: radiochisinau.md.

În Republica Moldova are loc, astăzi, cel de-l doilea tur al alegerilor prezidenţiale.

Potrivit sondajelor de opinie, favorit este socialistul Igor Dodon, care a pledat în campanie pentru o reorientare a ţării către Rusia.

Pro-europeana Maia Sandu mizează pe o mai mare mobilizare a electoratului tânăr şi a diasporei.

Ala Boţan, de la Radio Chişinău, are detalii despre principalele teme de campanie ale celor doi candidaţi, dar şi despre miza alegerilor:

Reporter: Ala Boţat, Radio Chişinău - Maia Sandu, care este candidatul forţelor pro-europene, se pronunţă pentru continuarea parcursului european al Republicii Moldova, iar socialistul Igor Dodon optează pentru reorientarea vectorului politicii externe spre est şi stabilirea unor relaţii speciale cu Federaţia Rusă.

Unul dintre mesajele pe care a pus accent Igor Dodon, în ultima sa conferinţă de presă, a fost aşa-numitul pericol al unirii Republicii Moldova cu România.

Totodată, acesta a declarat că va interzice organzaţiile unioniste şi s-a pronunţat pentru înlocuirea Istoriei românilor cu Istoria Moldovei.

Combaterea corupţiei şi reforma în justiţie, precum şi asigurarea transparenţei, în special în domeniul bancar sunt priorităţile Maiei Sandu în funcţia de preşedinte.

Totodată, ea a afirmat că va fi un preşedinte activ, prezent, vocal şi care va petrece mai mult timp în discuţiile cu cetăţenii decât cu instituţiile statului.

Rezultatul scrutinului de astăzi este însă unul foarte important şi în contextul alegerilor parlamentare de peste doi ani, la care, după toate probabilităţile, se va da o nouă confruntre între partidele pro-europene şi cele apropiate Kremlinului.

În România au fost amenajate 11 secţii de vot pentru cetăţenii Republicii Moldova - două la Bucureşti, la ambasadă şi la consulat, şi câte una la Bacău, Braşov, Cluj, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Suceava şi Timişoara.

Studenţii moldoveni care învaţă în România şi doresc să voteze astăzi, beneficiază de bilet gratuit de tren dus-întors către localităţi în care sunt secţii de votare, anunţă CFR Călători.


Etichete alegeri republica moldovaigor dodonmaia sanduscrutinalegeri prezidentiale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live