Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Marţi, 16 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cătălin Purcaru

18 Iunie 2022
Vizualizari: 287
Comentează add

Şedința comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova.

Republica Moldova "contează în continuare pe România”

catalin-purcaru

  Foto: Arhivă.

Realizator: Nicoleta Turcu - Moment important la Chișinău, unde are loc în premieră o ședință comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, cu zeci de mesaje de apropiere și de susținere a drumului către Uniunea Europeană. "Contăm în continuare pe România, care este o voce importantă în instituțiile europene" - s-a spus astăzi din nou la Chișinău. Şedința a fost deschisă de discursul președintei Maia Sandu, iar în scurt timp va fi semnată o declarație comună în care cele două state se angajează să coopereze pentru dezvoltare reciprocă, mai ales în contextul în care Republica Moldova a primit recomandarea Comisiei pentru statutul de țară candidată la aderare. Reporterul Radio România Actualități Cătălin Purcaru este la Chișinău, urmărește discuțiile și are detalii în "Radiojurnal".

Reporter: Recomandarea Comisiei Europene ca Republica Moldova să devină candidat la Uniunea Europeană este un moment important pentru viitorul țării și speranța de care au nevoie toți cetățenii - a afirmat președintele Maia Sandu.
Maia Sandu: România a fost mereu alături de noi. Relațiile noastre sunt astăzi la cel mai intens nivel din ultimii 30 de ani. Dar mai avem multe de făcut și experiența și expertiza României ne-au fost şi ne vor fi în continuare de mare ajutor.
Reporter: Republica Moldova a beneficiat constant de ajutor și asistență necondiționată din partea României, a subliniat la rândul său președintele legislativului de la Chișinău, Igor Grosu.
Igor Grosu: De-a lungul timpului, România a fost un veritabil susținător al Republicii Moldova. Spectrul ariilor de colaborare s-a extins mult peste caracterul tradițional al unor relații de bună vecinătate. 
Reporter: Parlamentul României sprijină și solicită acordarea statutului de candidat la Uniunea Europeană pentru Republica Moldova, spunea președintele Senatului, Florin Cîțu.
Florin Cîţu: Viitorul Republicii Moldova este în marea familie europeană. Este un deziderat fundamental deopotrivă pentru Republica Moldova, dar şi pentru România, în virtutea trecutului, valorilor şi idealurilor care ne unesc. 
Reporter: Şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a pledat pentru acţiuni comune între cele două state, în special pentru beneficiul cetățenilor.
Marcel Ciolacu: Viitorul pe care îl construim astăzi trebuie să fie împreună. Iar cei care caută să ne separe cu siguranţă nu vor binele cetăţenilor noştri. Această construcţie comună începe chiar de aici de la Chișinău.
Reporter: Şedința solemnă se va încheia în scurt timp şi va fi semnată o declarație comună prin care se condamntă agresiunea militară a Federaţiei Ruse în Ucraina. De asemenea, se reafirmă sprijinul României pentru integrarea europeană a Republicii Moldova și consolidarea relațiilor bilaterale pe diferite domenii de activitate.


Etichete (ii)moldovasedintacomunaparlament

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live