Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: SERVICIUL DE NOAPTE Marţi, 25 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Victor Pogor

17 August 2019
Vizualizari: 367
Comentează add

Republica Moldova a revenit oficial la sistemul electoral proporţional, prin publicarea în Monitorul Oficial a noii legi care anulează sistemul de vot mixt de până acum.

Republica Moldova a revenit oficial la sistemul electoral proporţional

victor-pogor

Foto: Arhivă.

Republica Moldova a revenit oficial la sistemul electoral proporţional, prin publicarea în Monitorul Oficial a noii legi care anulează sistemul de vot mixt de până acum.

Legea a fost promulgată în regim de urgenţă de preşedintele Igor Dodon. 

Noile modificări mai prevăd votul timp de două zile în străinătate, excluderea necesității prezentării de către candidați a certificatelor de integritate și revenirea la interdicția privind agitația electorală în ziua alegerilor și în cea precedentă alegerilor.

Pragul de acces în parlament pentru partide a fost redus de la 6 la 5%, iar pentru blocurile electorale, de la 8 la 7.

Candidații independenți trebuie să obțină 2% din voturi pentru a fi aleși deputați. Cetățenii moldoveni de peste hotare vor putea vota în baza pașaportului, buletinului de identitate și livretului militar în cazul alegerilor parlamentare prezidențiale şi referendumurilor republicane.

Totodată, listele candidaților pentru alegerile parlamentare și locale vor fi întocmite respectându-se cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe, minimum câte patru candidați la fiecare 10 locuri.

Amintim că sistemul electoral a fost modificat în iunie 2017 prin votul deputaților Partidului Democrat și al Socialiștilor.

Atunci s-a trecut de la votul pe listă de partid la cel mixt, cu 51 de deputați din cei 101 aleşi în circumscripții electorale.

Sistemul mixt, criticat de Comisia de la Veneția, a fost aplicat la alegerile parlamentare din februarie 2019.


Etichete moldovaelectoral

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live