Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 21 Ianuarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Sergiu Şteţ

28 Septembrie 2021
Vizualizari: 348
Comentează add

Ludovic Orban a amintit că, în cazul în moţiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament, Florin Cîţu nu poate fi desemnat din nou premier.

Reprezentanţii PSD şi PNL au încălcat din nou Constituţia, susține L. Orban

sergiu-stet

 Președintele PNL, Ludovic Orban.          Foto: Agerpres.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a afirmat marţi, 28 septembrie, că Guvernul Cîţu "a câştigat o singură zi", pentru că moţiunea de cenzură iniţiată de PSD se va vota marţea viitoare, la doar o zi distanţă faţă de data propusă pentru dezbaterea moţiunii USR PLUS - AUR care a fost respinsă în Birourile permanente reunite, transmite Agerpres.
 
"Reprezentanţii PSD şi PNL, mai puţin subsemnatul, au încălcat din nou Constituţia şi principiul statului de drept refuzând programarea moţiunii de cenzură iniţiată de parlamentarii USR PLUS şi AUR, în acelaşi timp, programând moţiunea de cenzură depusă de PSD. Personal nu pot să înţeleg o asemenea conduită. În Parlament şi în Birourile permanente reunite trebuie să primeze un comportament conform cu prevederile constituţionale, cu prevederile regulamentare. Prin toate deciziile CCR, inclusiv cea de astăzi, împiedicarea derulării moţiunii de cenzură, împiedicarea programării zilei de dezbatere şi vot a moţiunii iniţiate de parlamentarii USR PLUS şi AUR reprezintă o încălcare a Constituţiei şi a principiului constituţional al statului de drept. Guvernul Cîţu a câştigat doar o zi. Dacă se dezbătea moţiunea USR PLUS, propunerea era pentru luni, iar moţiunea de cenzură a PSD se dezbate şi votează marţi", a explicat Ludovic Orban.
 
El a adăugat că votul pentru calendarul moţiunii de cenzură iniţiate de PSD a fost corect constituţional, de aceea s-a şi pronunţat în acest caz.
 
Ludovic Orban a amintit că, în cazul în moţiunea de cenzură va fi adoptată de Parlament, Florin Cîţu nu poate fi desemnat de preşedintele Klaus Iohannis din nou premier, pentru că există o decizie a CCR în acest sens.
 
Întrebat dacă există o variantă de premier PNL confortabil pentru dialogul cu USR, Ludovic Orban a spus: "O aveţi în faţă! (...) Care, de altfel, a şi fost soluţia în cea mai grea perioadă pe care a traversat-o România după al Doilea Război Mondial".
 
Orban a precizat că, în calitate de deputat PNL, va vota împotriva moţiunii de cenzură, va face lobby contra acesteia, iar şedinţa de plen în care va fi dezbătută şi votată va fi condusă de preşedintele Camerei Deputaţilor. 
 
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au decis marţi ca moţiunea PSD să fie citită, joi, de la ora 14, în plenul reunit, urmând să fie dezbătută şi votată marţea viitoare, de la ora 12.
 
Pentru moţiunea de cenzură iniţiată de USR PLUS, Birourile permanente reunite au hotărât să se aştepte publicarea motivării deciziei CCR privind sesizarea depusă de premierul Florin Cîţu referitoare la existenţa unui conflict constituţional între Guvern şi Parlament.
 
 

Etichete Ludovic OrbanFlorin Cîțu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live