Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MARI CONCERTE (Continuare) Luni, 25 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Ioana Stătescu

30 Noiembrie 2011
Vizualizari: 1692
Comentează add

Preşedintele Consiliului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, a declarat că bugetul pe anul viitor alocat sistemului sanitar este în fapt mai mic.

Reprezentanţii medicilor critică proiectul legii sănătăţii

ioana-statescu

Foto: arhivă.

Noul proiect al sănătăţii pregătit de Ministerul Sănătăţii, pornind de la recomandări ale Comisiei Prezidenţiale de profil, nici nu este gata şi deja este criticat din toate părţile.

În ultimele zile, anumite prevederi din proiect, cum ar fi un pachet de bază mai redus şi introducerea caselor private de sănătate, au fost dezbătute în cadrul unor seminarii sau la parlament, unde chiar marţi liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, spunea că guvernul nu exclude varianta angajării răspunderii pe actul normativ anul viitor, lucru criticat de opoziţie.

Toată lumea este însă de acord că trebuie rezolvată problema subfinanţării sănătăţii.

Aceasta a fost discutată şi miercuri la o conferinţă unde au participat şi reprezentanţi ai medicilor. 

Preşedintele Consiliului Medicilor, Vasile Astărăstoaie, a declarat, în cadrul întâlnirii de miercuri, că bugetul pe anul viitor alocat sistemului sanitar este în fapt mai mic.

Diminuările bugetare din ultimii ani, la care se adaugă cheltuielile de funcţionare a sistemului, care sunt într-o continuă creştere, dar şi datoriile din sistem, sunt principalii factori care au dus la această situaţie. 

"Dacă ne uităm la acest sistem din România, un sistem care este tot aşa original, noi suntem originali, atunci vedem că sănătatea nu este prioritară. În realitate, vedem că bugetul pe anul viitor în sănătate este mai mic şi atunci vorbim despre o finanţare pe care încercăm să o transferăm pe spatele cetăţeanului", a declarat Vasile Astărăstoaie. 

Reprezentantul Alianţei pentru Sănătate, Cristian Hotoboc, a declarat că actualul nivel de contribuţie la asigurările de sănătate nu corespunde nevoilor reale ale pacienţilor şi a cerut creşterea aportului statului la constituirea bugetului sănătăţii, astfel încât acesta să ajungă la 6% din PIB.

În plus, acesta a adăugat că principalul aspect negativ care trebuie luat în vedere la noua propunere legislativă este impactul negativ asupra accesibilităţii populaţiei la servicii medicale.

"Implicarea manageamentului privat în gestionarea fondurilor asigurărilor de sănătate poate să aducă, pe lângă o benefică creştere a eficienţei pe utilizarea resurselor financiare, şi o tendinţă de a transfera către populaţie costurile pe care sistemul astfel creat nu le poate suporta, impactând direct accesibilitatea faţă de serviciile medicale respective şi ridicând problemele legate de echitate în furnizarea serviciilor de sănătate, încălcând astfel drepturile pacienţilor", a declarat Cristian Hotoboc.  

În urmă cu câteva zile, ministrul sănătăţii s-a declarat mulţumit de bugetul alocat sănătăţii pentru anul viitor.


Etichete Ministerul SănătăţiiproiectVasile Astărăstoaieguvernsistemcheltuielibuget

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live