Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PROBLEME LA ZI (Talk - show RRA) Marţi, 18 Decembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Alexandru Beleavski, Moscova

22 Noiembrie 2017
Vizualizari: 478
Comentează add

Mediile "agenţi străini" vor fi obligate să afişeze această siglă, infamantă în Rusia şi vor fi supuse unor controale, inclusiv financiare, mult mai severe

Reprezentanţele de presă străine din Rusia, considerate "agenţi străini"

alexandru-beleavski-moscova

Palatul Kremlin, sediul președinţiei Federaţiei Ruse foto: arhivă

Consiliul Federaţiei, Camera Superioară a Parlamentului rus, a aprobat astăzi controversatul amendament ce permite Ministerului Justiţiei să declare agenţi străini reprezentanţele de presă străine prezente în Rusia care primesc finanţare din afara ţării.

Corespondentul RRA la Moscova, Alexandru Beleavschi, transmite că amendamentul se referă de fapt la toate mediile străine. Adoptat în unanimitate de Duma de Stat, amendamentul va fi trimis spre promulgare preşedintelui Putin.

Mediile declarate agenţi străini vor fi obligate să afişeze această siglă, infamantă în Rusia, pe produsele lor şi vor fi supuse unor controale, inclusiv financiare, mult mai severe, nerespectarea condiţiilor impuse atrăgând pedepse penale.

Amendamentul a fost adoptat după ce săptămâna trecută preşedintele Putin a avertizat că Rusia va răspunde în oglindă la decizia SUA de a declara agenţi străini filialele americane ale mediilor ruse de stat, Russia Today şi Sputnik, considerate în Occident agenţi de propagandă ai Kremlinului.

Autorităţile de la Moscova au declarat că legea se va aplica punctual, dar poate fi extinsă asupra oricăror medii din ţările care impun restricţii în activitatea mediilor ruse. Ministerul Justiţiei a notificat deja posturile de radio Europa Liberă, Libertatea şi Vocea Americii, finanţate de guvernul american, şi şapte proiecte şi subsidiare ale acestora din Rusia că pot fi declarate agenţi străini.

Criticii legii acuză caracterul ei deliberat imprecis, care permite o interpretare abuzivă, incongruenţele juridice şi viciile de procedură. Consiliul pentru Drepturile Omului de pe lângă preşedintele Putin a cerut retrimiterea legii în Duma de Stat, însă opinia sa a fost ignorată.

Legea a fost criticată de SUA, Germania şi alte ţări, organizaţii internaţionale, ca OSCE şi Amnesty International, şi de opoziţia democratică din Rusia.


Etichete Rusiamass media străine"agenţi străini"Consiliul Federaţiei RuseVladimir Putin

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live