Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: MUZICĂ SI RADIO (Continuare) Duminică, 22 Mai

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Liliana Nicolae

12 Martie 2014
Vizualizari: 1150
Comentează add

Pâinea cu cartofi, primul produs tradițional atestat.

REPORTERII RADIO ROMÂNIA REPORTERII RADIO ROMÂNIA - Conține audio

liliana-nicolae

O pâine produsă în judeţul Braşov a primit astăzi din partea ministrului agriculturii, Daniel Constantin, primul atestat de produs tradiţional, potrivit noii legislatii. Este vorba de o pâine cu cartofi, fabricată după o reţetă considerată tradiţională, din Ţara Bârsei.

Tradiţionala pâine cu cartofi, denumită de producătorul său Adriana – după numele soţiei unui asociat -  se află deja pe piaţă. Are 2 kg şi costă 10 lei. De-acum, însă, va avea lângă etichetă un logo care atestă că avem de-a face cu un produs tradiţional.

În Romania  - potrivit vechilor norme - sunt peste 4000 de produse atestate ca fiind tradiţionale, cele mai multe din Uniunea Europeană. Atestatele acestora vor fi valabile încă 9 luni, timp în care producătorii vor trebui să demonstreze că îndeplinesc noile condiţii pentru reatestare.
Pe lângă autenticitatea reţetei este importantă modalitatea de preparare şi calitatea materiilor prime folosite. Produsele tradiţionale româneşti vor fi înscrise  într-un registru pe pagina de internet a ministerului agriculturii, iar pe rafturi vor purta o etichetă specială. Pe lângă produsele tradiţionale româneşti există şi produse tradiţionale româneşti recunoscute la nivel european. E vorba de Magiunul de Topoloveni şi Cârnaţii de Pleşcoi.

O veste bună vine şi de la Bruxelles unde, pe 10 martie, în comitetul permanent al Comisiei de Sănătate al Uniunii Europene, s-a dat un vot important prin care se decide că micii româneşti - făcuţi după reţeta tradiţională - pot fi vânduţi în continuare. Mai e nevoie, însă,  de votul Parlamentului European şi de cel al Consiliului de Ministri. Însă, potrivit Ministrului agriculturii, Daniel Constantin, există speranţe că aceste voturi vor fi date fără mari probleme.


Etichete reporterii radio romaniaproduse traditionalepaine cu cartofi

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live