Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: 100% MUZICĂ Miercuri, 03 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Ilie Pintea

4 Noiembrie 2013
Vizualizari: 963
Comentează add

Valea Jiului, locul în care disponibilizările sunt la ordinea zilei.

REPORTERII RADIO ROMÂNIA REPORTERII RADIO ROMÂNIA - Conține audio

ilie-pintea

Mina Petrila, una dintre cele trei mine care vor fi închise (foto: Ilie Pintea)

La 16 ani de la primele disponibilizări din Valea Jiului (și primele din România), concedierile colective au devenit o constantă a mineritului. Aproape 500 de ortaci părăsesc sistemul în această perioadă, unii cu regret și nostalgie, alții cu nerăbdare și dorința de a o lua de la capăt.

Dincolo de consecințele în plan social, disponibilizările afectează puternic și activitatea celor care rămân să muncească în subteran: specialiștii spun că riscul producerii unor evenimente nedorite crește, pentru că reducerile de personal nu sunt acompaniate de măsuri adecvate.

Primii care au predat lampa de miner au fost ortacii de la Petrila. Pentru unii dintre ei, ultimul șut a fost ceva așteptat cu nerăbdare, dar alții au privit cu nostalgie spre munca din subteran.

Față de ultimii ani, minerii disponibilizați nu mai primesc venit lunar de completare pe lângă ajutorul de șomaj, și nici nu le mai este considerată vechime în muncă perioada în care primesc asisstență socială. Disponibilizările vor continua în Valea Jiului și anul viitor, estimându-se că peste cinci ani vor fi concediați peste 2000 de mineri.
 


Etichete reporterii radio romaniadisponibilizariValea Jiuluiminerimineritmina Petrila

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live