Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: M3 - MUZICA DE LA 3 Luni, 01 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Emisiuni

Autor

Alexandra Coşlea

14 Septembrie 2010
Vizualizari: 1791
Comentează add

Sinistraţii de la Rădăuţi Prut stau în case neterminate, iar linia ferată dintre Suceava şi Dorneşti are nevoie de reparaţii.

Reparaţii întzârziate Reparaţii întzârziate - Conține audio

alexandra-coslea

Casă distrusă de ape la Pătrăuţi (foto: Ioan Suciu)

Deşi au trecut doi ani de când Prutul le-a luat casele, sinistraţii de la Rădăuţi Prut locuiesc şi acum în imobile nefinalizate.

 

Autorităţile nu au alocat nici până astăzi fondurile necesare finisajelor exterioare, astfel încât doar cei care au avut bani şi-au văzut casa terminată, ba chiar au ridicat şi mansarde. Speranţele de a primi fonduri au scăzut odată cu inundaţiile din 2010.

 

La Rădăuţi Prut, casele arată de parcă ar fi fost construite ieri. Puţine au faţadele tencuite şi văruite şi pereţii interiori finisaţi. Sinistraţii au acceptat cu greu să se mute în casele predate la roşu, pentru că sunt fie bătrâni, fie prea săraci să îşi termine locuinţele construite de stat.  Primăria încă mai aşteaptă fonduri de la Guvern pentru finisaje. De la inundaţiile din Rădăuţi Prut au trecut mai bine de doi ani. Oamenii se simt abandonaţi de autorităţi, care , spun ei, nu i-au ajutat până la capăt. 

 

E greu, spun edilii, pe care Guvernul i-a lăsat cu vistieriile goale. În iulie 2008 satul a fost distrus în proporţie de 70% din cauza inundaţiilor. Aproape 300 de case au fost inundate, şi  peste 100 s-au prăbuşit. Satul a fost strămutat pe un deal, departe de ameninţarea apelor, însă oamenii încă mai merg în luncă, acolo unde au avut casele, şi lucrează pământul care acum îi hrăneşte. Ascultaţi un reportaj realizat de colega noastră, Gina Poenaru.

 

Inundaţiile din acest an au avariat şi calea ferată, fiind afectat transportul feroviar în Bucovina, în special cel de mărfuri. Repararea căii ferate Suceava Nord- Dorneşti este extrem de importantă şi de urgentă pentru că aceasta face legătura cu Ucraina iar în felul acesta se va putea alimenta cu cărbuni centrala termică de la Suceava. Totodată,  acestă porţiune de cale ferată asigură exportul de mărfuri efectuat de doi mari investitori austrieci din judeţul Suceava.

 

Guvernul a aprobat în urmă cu mai bine de două săptămâni o hotărâre privind suplimentarea bugetului Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, din Fondul de Intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse pe infrastructura feroviară în ultima decadă a lunii iunie şi prima decadă a lunii iulie 2010 pe linia CF Suceava Nord - Dorneşti.

 

Deşi  suma necesară pentru repararea pe mai multe porţiuni de cale ferată afectată de inundaţii pe ruta Suceava - Dorneşti a fost alocată,  se întârzie mult începerea lucrărilor, situaţia fiind  determinată de procedurile foarte greoaie de atribuire a lucrărilor, care se face prin intermediul SEAP România. Pentru urgentarea lucrărilor, autorităţile judeţene au făcut apel la ministrul transporturilor, pentru aprobarea procedurii de urgenţă.

 

Rezolvarea situaţiei o aflaţi de la colega noastră, Mihaela Buculei.  


Etichete calamităţi naturalereparaţiiinundaţii

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live