Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: AGENDA GLOBALĂ (R) Joi, 26 Noiembrie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dan Carp

8 Februarie 2011
Vizualizari: 1735
Comentează add

Proiectul PDL anunţă dispariţia celor şase sectoare de acum şi a primarilor care le conduc. Aceştia ar urma să fie înlocuiţi cu viceprimari subordonaţi primarului general al Capitalei.

Reorganizarea Bucureştiului, în dezbatere publică

dan-carp

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu.

PDL a lansat, marţi, în dezbatere proiectul legii Capitalei, care prevede ca funcţia de primar de sector să fie desfiinţată şi cei şase primari de sector să devină viceprimari, desemnaţi din rândul a 55 de consilieri aleşi uninominal.

Proiectul PDL prevede că primarul general va fi ales potrivit legii alegerilor locale.

Consiliul Municipiului Bucureşti ar urma să fie compus din 55 de consilieri municipali, care vor fi aleşi uninominal, pe liste aparţinând partidelor sau candidaţilor independenţi.

Primarul general va subordona şase viceprimari desemnaţi dintre cei 55 de consilieri, prin votul majorităţii.

Viceprimarii pot fi înlocuiţi tot prin votul majorităţii consilierilor.

Cele 6 sectoare vor fi subdiviziuni administrative teritoriale fără personalitate juridică.

Consiliul General ar gestiona bugetul şi problemele oraşului, dar actuala împărţire în şase sectoare ar urma să fie păstrată.

Deputatul PDL, Vasile Gherasim, iniţiatorul proiectului, spune că, la ora actuală, sectoarele capitalei se dezvoltă neuniform şi, de aceea, e nevoie de o unificare a atribuţiilor şi a bugetului alocat oraşului. 

"Consiliul General, ca atare, rămâne singurul creator de legi, va fi ca un miniparlament care se ocupă de reglementări şi administrarea serviciilor mari ale capitalei", a declarat Vasile Gherasim.

Prezenta lege nu doreşte altceva decât să armonizeze aceste raporturi juridice între subdiviziuni şi comunitatea ca atare. 

Unii primari de sector se opun

Doi dintre primarii de sector se împotrivesc, însă, proiectului de lege şi spun că populaţia capitalei este cea care ar trebui să decidă sistemul de organizare al oraşului.

Liberalul Andrei Chiliman, primarul Sectorului 1, susţine că mai eficiente ar fi programe de descentralizare a administraţiei publice locale.

Conservatorul Cristian Popescu-Piedone, primarul Sectorului 4, este, la rândul lui, împotriva centralizării, în ciuda faptului că nu conduce un sector foarte bogat. 

"Eu, cu sectorul 4, cu care am un buget aproape cât sectorul 5, puţin mai mare, sunt şi eu văduvit de aceşti bani.

"Am fost pentru echilibrarea acestor bugete, dar banii trebuie să rămână la sector, pentru că vedem centralizarea şi vă dau un singur exemplu pe subiectul câinilor, de 20 de ani, se află la Primăria Capitalei, care nu poate rezolva această problemă", a declarat Cristian Popescu-Piedone.

Risc de "centralizare excesivă"

Prezent la discuţii din partea patronatelor, preşedintele UGIR-1903, Cezar Corâci, apreciază că trebuie găsită o modalitate de a creşte veniturile sectoarelor mai sărace, însă, atrage el atenţia, printr-un proiect ca cel propus de PDL, ar putea apărea pericolul concentrării puterii în mâna unui singur organism local. 

"Există un foarte mare risc în centralizarea excesivă în mâna unui singur decident pentru zone atât de mari, pentru că un contract de aprovizionare cu apă unic, pe tot Bucureştiu" e, într-adevăr, un contract. Se vor pune în joc tot felul de forţe şi de interese pentru a câştiga aşa ceva", a declarat Cezar Corâci. 

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat marţi, că pregăteşte organizarea referendumului pentru legea Capitalei şi a susţinut că acesta ar putea avea loc până în vară.


Etichete Ştiri BucureştiBucureştireorganizareediliprimarSorin Oprescu

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live