Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: PSIHOLOGUL MUZICAL Sâmbătă, 08 August

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Dragoş Ciocârlan, corespondent RRA în Israel

25 Februarie 2015
Vizualizari: 958
Comentează add

Discursul premierului israelian în Congresul american, în 3 martie, la invitaţia republicanilor şi fără consultarea în prealabil a Casei Albe afectează relaţiile israelo-americane.

Relaţiile israelo-americane, "afectate de un discurs"

dragos-ciocarlan-corespondent-rra-in-israel

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele SUA barack Obama. Foto: captură youtube.com. 

Discursul premierului israelian Benjamin Netanyahu în Congresul american, în 3 martie, la invitaţia republicanilor şi fără consultarea în prealabil a Casei Albe afectează relaţiile israelo-americane, potrivit consilierei pentru securitate naţională, Susan Rice.

Intervenţia domnului Netanyahu în Congres a provocat reacţii atât la Washington cât şi la Ierusalim, din perspectiva alegerilor care urmează să aibă loc în Israel peste trei săptămâni.  
 
Cu câteva zile înaintea plecării premierului israelian spre Washington, Casa Albă, prin consilierul pentru securitate naţională Susan Rice, a definit ca "nefericită" intenţia lui Benjamin Netanyahu de a rosti un discurs în Congres la invitaţia republicanilor. 
 
Administraţia Obama nu a fost consultată în prealabil, iar premierul israelian, la invitaţia republicanilor, urmează să prezinte un punct de vedere cu privire la Iran şi ameninţarea nucleară, în contextul tratativelor dintre marile puteri şi Teheran în dosarul nuclear. 
 
Ulterior, Netanyahu a refuzat invitaţia unor senatori democraţi pentru reuniuni cu uşile închise, dacă tot se va fi aflat la Washington. 
 
Consilierul pentru securitate naţională a Statelor Unite, Susan Rice, a declarat într-un interviu că ceea ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni poate afecta relaţiile dintre cele două ţări, care întotdeauna au fost mai presus de politica internă. 
 
Nu este nici un secret că între Obama şi Netanyahu există şi unele puncte de vedere politice divergente. 
 
Israelul atrage atenţia că un acord care lasă regimului de la Teheran capacităţile necesare fabricării armei nucleare pune în pericol existenţa statului.

Etichete Relaţiile israelo-americaneCongresul americanrepublicaniCasa AlbăSusan RiceBenjamin NetanyahuObama

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live