Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: Sâmbătă, 28 Martie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Iulian Olescu

3 Aprilie 2013
Vizualizari: 2187
Comentează add

Ministerul Economiei declanşează consultări cu reprezentanţii ramurilor industriale din ţară pentru a găsi soluţii de reindustrializare a României. Concluziile, publicate în iunie.

Reindustrializarea României "are trei piloni principali"

iulian-olescu

Foto: Arhivă Agerpres.

Ministerul Economiei a declanşat consultări cu reprezentanţi din 80 de ramuri industriale din ţară pentru a găsi soluţii de reindustrializare a României, iar la începutul lunii iunie va fi realizat un rezumat al opţiunilor pe fiecare domeniu.

Se caută soluţii pentru depăşirea scăderii drastice a consumului intern, dar şi a lipsei proiectelor majore de infrastructură.

Rezultatele consultărilor vor fi sintetizate într-un document privind politicile industriale pe termen mediu şi lung, ca parte din strategia privind creşterea competitivităţii economiei româneşti.

Ministrul economiei, Varujan Vosganian, a precizat că la baza reindustrializării trebuie să stea trei piloni principali.

"Privatizare şi retragerea completă a statului din economie, cu câteva foarte puţine excepţii de natură strategică, implicarea în zonele de vârf şi integrarea industriei prelucrătoare într-o strategie comună europeană, care să nu fie protecţionistă, dar care să susţină industriile", susţine Varujan Vosganian.

Varujan Vosganian mai spune că este nevoie şi de o diplomaţie economică agresivă, care să promoveze în străinătate industria românească, inclusiv parcurile industriale şi clusterile de afaceri.

Priorităţile privind politica industrială se vor adăuga altor trei strategii naţionale, privind cercetarea, exportul şi dezvoltarea economică rurală.

Toate aceste documente vor fi redactate într-o primă formă până în vară, după consultări cu mediul de afaceri şi cu ministerele care au atribuţii în domeniu, însă termenul pentru a avea o formă finală pentru fiecare dintre strategii este sfârşitul lui 2013.

Problemele din industrie "trebuie rezolvate înainte de acest proces"

Petru Ianc, fost director în Ministerul Economiei, atrage însă atenţia că pentru a putea demara un proces de reindustrializare este nevoie să se rezolve o serie de probleme care îşi pun amprenta asupra activităţii celor din industrie.

"Pentru a vorbi de reindustrializare, trebuie să ne întoarcem la consumul intern şi să analizăm de ce consumul intern a scăzut dramatic şi a determinat această dezindustrializare", crede fostul director în Ministerul Economiei, Petru Ianc.

"Părerea industriaşilor este că, dacă România ar avea proiecte naţionale care să şi fie puse în operă - mă refer la proiectele de infrastructură, România din acest punct de vedere este în afara Uniunii Europene, degeaba avem parcuri, dacă în acele parcuri se ajunge în două-trei zile, de la Aeroportul Otopeni.

"Programele de infrastructură feroviară, rutieră, navală sunt programe naţionale care ar putea să determine un gard de relansare a industriei", a mai spus Petru Ianc.

Alte aspecte ar fi legate de programul de irigaţii din agricultură, de investiţii strategice în energie sau de strategii privind valorificarea economică a Dunării, toate putând contribui la o impulsionare a industriei pe diverse sectoare.


Etichete Ministerul EconomieiRomâniareindustrializaresoluţiiindustriaşiconsultăriVarujan Vosganianeconomiestrategii naţionale

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live