Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ROMANIA – STARE DE ALERTĂ Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Mihaela Enache

26 Martie 2012
Vizualizari: 995
Comentează add

Preşedintele Parteneriatului pentru Securitate Globală, Kenneth Luongo, consideră că la nivel global nu sunt gestionate bine problemele de siguranţă şi de securitate nucleară.

Regulie privind energia nucleară "nu fac faţă realităţii"

mihaela-enache

Reactorul nuclear de la Busherh, Iran. Foto: Reuters.

Specialiştii internaţionali sunt sceptici cu privire la succesul summit-ului internaţional dedicat securităţii nucleare, care se desfăşoară la Seul.

Aceştia spun că întrunirea nu atinge scopul final, acela de a stabili reguli clare la nivel internaţional, reguli esenţiale, de altfel, în contextul actual în care necesitatea de energie creşte proporţional cu populaţia de pe glob.

Preşedintele Parteneriatului pentru Securitate Globală, a fost întrebat cât de eficiente sunt măsurile luate de state sau angajamentele care urmează să se ia la Seul, atâta vreme cât există şi zone aparent incontrolabile, precum Iranul sau Coreea de Nord.

"Cred că cel mai rău lucru pe care-l putem face este să stăm şi să aşteptăm ca toţi să urmeze aceleaşi etape.

"Cred că cel mai bine ar fi să identificăm un grup de ţări care să coordoneze aceste procese de îmbunătăţire a securităţii nucleare, ţări care vor să facă mai mult, şi să le lăsăm să stabilească reguli", a declarat Kenneth Luongo.

Preşedintele Parteneriatului pentru Securitate Globală susţine că nu este vorba doar de ţări dezvoltate ci şi de ţări în curs de dezvoltare sau din zone în care facilităţile nucleare se dezvoltă mai repede.

"Nu e vorba despre superputeri. E drept că ele deţin majoritatea unităţilor şi materialelor nucleare, dar problema securităţii priveşte pe toată lumea şi trebuie să aducem toate ţările la acelaşi standarde", a mai spus Kenneth Luongo.

Energia nucleară "va continua să se dezvolte"

Întrebat despre afişul pe care scria "Spuneţi adevărul, nu există siguranţă nucleară", Kenneth Luongo susţine că energia nucleară trebuie să fie sigură, deoarece este o realitate.

"Populaţia lumii a ajuns la 7 miliarde de oameni şi va ajunge la 10 miliarde până la mijlocul secolului şi nu e sigur câte resurse naturale vor mai fi disponibile, în timp ce cererea de energie creşte considerabil, odată cu numărul pământenilor", a mai spus Kenneth Luongo.

Preşedintele Parteneriatului pentru Securitate Globală consideră că nu se poate pune problema dacă folosim sau nu energia nucleară deoarece ea există şi va continua să fie folosită şi se va dezvolta.

"Problema secolului XXI, cred că nu avem reguli care să facă faţă realităţii. Asta este problema fundamentală pe care trebuie s-o rezolvăm. Poate fi sigură? Eu cred că da.

"Numărul accidentelor e relativ mic în comparaţie cu cât de mult se produce în lume, dar nu gestionăm la nivel global în mod adecvat problemele de siguranţă şi de securitate nucleară, iar energia nucleară se va dezvolta în zone periculoase ale lumii, în special în Orientul Mijlociu, unde nu există o cultură a siguranţei şi a securităţii", a declarat Kenneth Luongo. 

Acesta a mai spus că este nevoie de lideri politici importanţi care să vorbească despre acest subiect.

"În acest moment, nu suntem o comunitate internaţională pregătită să facă faţă în mod organizat provocărilor nucleare, dar trebuie să le facem faţă, pentru că facilităţile nucleare continuă să se dezvolte peste în lume", consideră preşedintele Parteneriatului pentru Securitate Globală.

Kenneth Luongo a mai adăugat că materialele nucleare vor fi în jurul nostru zeci, poate sute de ani de acum înainte.

"Provocarea pentru liderii prezenţi la Seul constă în faptul că regulile care s-au stabilit după războiul rece sau după 11 septembrie sunt importante, dar nu răspund la provocările secolului XXI", a mai spus preşedintele Parteneriatului pentru Securitate Globală.


Etichete Kenneth LuongoSeulnuclearsummitenergie

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live