Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reguli mai stricte pentru utilizarea antibioticelor la animale

Parlamentarii europeni din Comisia pentru Mediu, Sănătate publică și siguranță alimentară cer reguli mai stricte pentru utilizarea antibioticelor la animale.

Reguli mai stricte pentru utilizarea antibioticelor la animale

Articol de Mihaela Mihai, 19 Februarie 2016, 10:34

Parlamentarii europeni din Comisia pentru Mediu, Sănătate publică și siguranță alimentară cer reguli mai stricte pentru utilizarea antibioticelor la animale.

Membrii Comisiei din legislativul comunitar s-au reunit ieri pentru a analiza şi vota un proiect legislativ referitor la folosirea medicamentelor de uz veterinar.

În faţa îngrijorărilor tot mai mari legate de creşterea rezistenţei la antibiotice, ei au cerut interzicerea tratamentului cu produse anti-microbiene administrat animalelor pe scară largă.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

În opinia lor, medicamentele de uz veterinar nu ar trebui folosite în pentru a îmbunătăţi performanţele de creştere a animalelor sau pentru a ascunde nerespectarea bunelor practici în ferme.

Europarlamentarii din Comisia pentru Mediu , Sănătate Publică şi Siguranţă Alimentară cred totodată că este nevoie de o limitare drastică a utilizării antibioticelor în scopuri profilactice, adică atunci când animalele nu prezintă semne de îmbolnăvire.

Limitarea ar fi necesară, mai spun ei, şi în cazul în care apare un focar de infecţie în rândul animalelor, ar trebui să primească atunci tratament doar cele bolnave, care, de altfel, ar trebui izolate de cele sănătoase, reducându-se astfel riscul răspândirii infecţiilor.

Membrii Comisiei mai spun că este nevoie de măsuri care să încurajeze cercetarea şi inovarea, dar şi de reguli noi pentru comercialzare produselor farmaceutice inovatoare.

Cu doar o săptămână o săptămână în urmă, Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară şi Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Îmbolnăvirilor au dat publicităţii un raport în care avertizează că rezistența la medicamentele antimicrobiene, menite să lupte contra principalelor infecții alimentare, este în creștere în Uniunea Europeană, mai ales în regiunile de sud și est.

Elaborat pe baza datelor furnizate de statele membre ale Uniunii, documentul constată că ''bacteriile de la om, animale și din alimente continuă să manifeste o rezistență crescută la medicamentele antimicrobiene cel mai frecvent folosite''.

Este cazul rezistenței la colistin a bacteriilor Salmonella și E.coli la păsările domestice din Uniune.

Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Îmbolnăvirilor atrage atenţia că situația este îngrijorătoare întrucât arată că acest medicament ar putea să nu mai fie în curând eficient pentru tratarea infecțiilor grave la om .