Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reguli mai stricte în Codul de conduită

Preşedintele CE, Jean-Claude Juncker, vrea reguli mai stricte in Codul de conduită de care ar trebui să ţină cont actualii şi foşti membri ai executivului comunitar.

Reguli mai stricte în Codul de conduită

Articol de Mihaela Mihai, 09 Noiembrie 2016, 09:29

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, vrea reguli mai stricte in Codul de conduită de care ar trebui să ţină cont actualii şi foşti membri ai executivului comunitar.

Preşedintele Comisiei Europene a făcut aceste aprecieri într-un interviu acordat cotidianului belgian Le Soir.

El răspunde astfel valului de indignare provocat de decizia fostului şef al executivului comunitar, Jose Manuel Durao Barroso, de a accepta să lucreze pentru Banca de afaceri, Goldman Sachs.

AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.

Criticat pentru întârzierea cu care a reacţionat, Jean Claude Juncker spune acum că va propune reguli mai stricte.

Ar fi vorba de o prelungire de la un an şi jumătate la 3 ani a perioadei în care comisarii au nevoie de acceptul Comisiei pentru a se putea alătura unei companii sau grup privat.

Trebuie spus că Jose Manuel Barroso a respectat actualul termen de un an şi jumătate şi în consecinţă din punct de vedere legal nu i se poate reproşa nimic.

A constatat acest lucru şi un Comitetul de etică al Uniunii, care a ridicat însă problema moralităţii alegerii făcute de cel care a fost preşedinte al Comisiei Europene timp de 10 ani, din 2004 până în 2014.

Despre necesitatea modificării Codului de Conduită al comisarilor a vorbit şi Ombudsmanul european, funcție similară cu cea de Avocat al poporului.

Este instituția care prelucrează plângerile prin care cetăţenii sau întreprinderile semnalează cazuri de administrare defectuoasă din partea instituţiilor sau agenţiilor comunitare.

Codul trebuie revizuit cu atenție pentru a preveni conflictele de interes, au spus şi mulţi parlamentari europeni la o dezbatere organizată la începutul lunii, la care a fost prezent şi comisarul pentru afaceri economice, Pierre Moscovici.

Membrii legislativului comunitar cred că astfel s-ar putea recâştiga încrederea europenilor în instituțiile politice actuale.

“ Orice conflict de interes trebuie evitat. Regulile stricte, multe deja implementate, trebuie să fie însă dublate de responsabilitatea personală”, a fost de părere Pierre Moscovici.

Mulți eurodeputați s-au declarat nemulţumiţi de comportamentul lui Jose Manuel Barroso, dar şi de cel fostului comisar olandez pentru competiție Neelie Kroes, care nu a declarat funcția de conducere pe care o deţinea în cadrul unei companii din Bahamas în timp ce exercita mandatul la Bruxelles.

Europarlamentarii au cerut mai multă severitate, pedepse și sancțiuni clare pentru încălcări evidente ale regulilor.