Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reguli mai dure privind emisiile poluate ale utilajelor grele

Viitoarele norme vizează motoarele cu ardere internă ale maşinilor şi utilajelor denumite generic echipamente mobile fără destinaţie rutieră.

Articol de Costin Grigore, 17 Septembrie 2015, 10:28

Parlamentarii europeni intenţionează să înăsprească regulile privind emisiile poluate ale utilajelor grele precum excavatoarele.

Toate aceste echipamente sunt responsabile de 15 la sută din totalul emisiilor poluante în UE.

Un vot majoritar pentru noile reglementări a fost dat în comisia pentru Mediu a Parlamentului European.

Viitoarele norme vizează motoarele cu ardere internă ale maşinilor şi utilajelor denumite generic echipamente mobile fără destinaţie rutieră: De la mașini de tuns iarba și ferăstraie cu lanț, până la buldozere şi excavatoare sau chiar motore ale ambarcaţiunilor care circulă pe fluviile europene.

Audio: Europa la zi.

De multe ori aceste sunete se aud chiar şi în in aglomerarile urbane.

Multi dintre noi am fost nevoiti să inchidem ferestrele pentru ca fumul produs de utilaje sa nu ne sufoce.

De altfel datele statistice arată că emisiile utilajelor grele se concentrează adesea în zonele urbane, care au deja probleme de calitate a aerului din cauza traficului intens.

Aici, în oraşe, trebuie câştigată lupta împotriva schimbărilor climatice pentru în oraşe se concentrează peste 75 la sută din populaţia europeană care consumă 80 la sută din energie, arăta recent preşedintele Comisiei Europene Jean Claude Juncker în primul său discurs despre starea Uniunii.

"Europa nu este neutră când este vorba despre schimbările climatice, Europa trebuie să fie un exemplu, un model pentru ceilalţi"

Proiectul noului regulament urmăreşte reducerea emisiillor de oxizi de azot, de hidrocarburi, monoxid de carbon și de particule ultrafine.

Mai ales acestea au efecte foarte grave asupra organismului uman. Provoacă alergii, iritaţia ochilor şi inflamarea căilor respiratorii, iar pe termen lung duc la cancer.

Sunt alcătuite din molecule de carbon care se combină cu alţi compuşi chimici şi formează fumul negru şi urât mirositor emis de utilajele grele. Iar votul din Comisia pentru Mediu a Parlamentului European este apreciat ca un pas important în stabilirea unor noi reguli care să ducă la îmbunătăţirea calităţii aerului pe care îl respirăm.

A fost un vot cu o majoritate covârştoare care arată că exemplul ar putea fi urmat şi în plenul Parlamentului. Vine în contextul în care mai sunt doar câteva luni până la conferinţa de la Paris, considerate drept ultimul moment în care liderii lumii mai pot lua decizii care să oprească schimbarea climei.

Primele şase luni, din acest an au depăşit recordul de căldură deţinut până acum de 2010. Iar specialiştii avertizează că următorii doi ani vor fi şi mai calzi.