Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Reguli extinse pentru protecția victimelor criminalității în UE

Victime ale criminalității sunt persoanele supuse unor agresiuni de la cele fizice până la cele informatice.

Reguli extinse pentru protecția victimelor criminalității în UE

Articol de Victor Gheorghe, 21 Noiembrie 2015, 14:12

Comisia Europeană a extins regulile pentru protecția victimelor criminalității.

Ca termen juridic, criminalitatea este definită ca totalitatea infracțiunilor săvârşite pe un anumit teritoriu, într-o perioadă determinată, indiferent de natura şi gravitatea lor şi de numărul făptuitorilor.

Victime ale criminalității sunt persoanele supuse unor agresiuni de la cele fizice până la cele informatice.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Ceea ce vrea să facă Uniunea Europeană pentru victimele unor asemenea agresiuni poate fi ilustrat prin următorul exemplu: ”În timp ce se afla în vacanță în străinătate, Maria, să zicem, a fost atacată și jefuită. La secția de poliție, ea primește în propria limbă informațiile privind drepturile sale, fiind convocat și un interpret cu ajutorul căruia să poată face declarația în limba sa maternă. Maria primește o confirmare scrisă și tradusă privind înregistrarea plângerii sale și este informată în legătură cu următoarele etape. De asemenea, îi este recomandată o organizație specializată de sprijinire a victimelor. La întoarcerea în țara sa, autoritățile din statul membru în care a fost agresată continuă să îi transmită informații privind toate etapele procedurii penale. Ea depune mărturie și, în cele din urmă, infractorul este condamnat.”

Potrivit Eurostat, în țările UE, 75 de milioane de persoane sunt anual victime ale criminalității, incluzând și numărul enorm de cazuri neraportate.

În fața acestei realități, Comisia Europeană a emis un set de norme cu forță juridică obligatorie în cazul victimelor criminalității, precum și obligații clare în cazul statelor membre ale de a asigura respectarea acestor drepturi în practică.

Dar, după cum spunea comisarul pentru justiție, consumatori și egalitate de gen Věra Jourová, nu toate statele au informat Comisia că au transpus directiva. Acestui act normativ i-au fost aduse îmbunătățiri.

Noile reguli se aplică din 16 noiembrie 2015, dar nu sunt limitate la infracțiunile comise după această dată.

De exemplu, directiva se va aplica și în cazuri legate de crimele comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, inclusiv pentru infracțiuni internaționale judecate în Uniunea Europeană.

Noile norme se aplică tuturor victimelor criminalității, fără discriminări privind cetățenia sau statutul de rezident și nu se limitează la cetățenii europeni.

Ca o subliniere, Comisia informează că sub incidența legilor europene de protecție a victimelor intră și refugiații sosiți în ultimele luni în Uniunea Europeană și care nu au un statut juridic susținut în mod clar de documente.