Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: RADIOJURNAL Vineri, 10 Iulie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Alis Georgescu

16 August 2016

În acest caz, trebuie să ştiţi că, în funcţie de ţara în care călătoriţi normele rutiere pot fi diferite

Reguli de circulaţie în UE Reguli de circulaţie în UE - Conține audio

alis-georgescu

 

Plecaţi într-o ţară din Uniunea Europeană, în vacanţă, cu maşina? În acest caz, trebuie să ştiţi că, în funcţie de ţara în care călătoriţi normele rutiere pot fi diferite. 

Uniunea Europeană a luat măsuri de îmbunătăţire a siguranţei rutiere, inclusiv de sancţionare a infracţiunilor rutiere comise în altă ţară din spaţiul comunitar, cu excepţia Danemarcei, Regatului Unit şi Irlandei, unde normele în cauză nu se aplică. Aceasta înseamnă că, atunci când comiteţi o infracţiune rutieră în altă ţară, s-ar putea să primiţi amenda prin poştă acasă!
De pildă, utilizarea telefonului mobil la volan, fără un dispozitiv hands-free, este interzisă în aproape toate ţările spaţiului comunitar. Iar echipamentele de siguranţă, atât în autovehicule, cât şi pentru biciclişti sunt obligatorii. Consilierul de presă în cadrul Reprezentanţei Comsiei Europene în România, Roxana Morea despre alte reguli pe care trebuie să le respectam în spaţiul comunitar.
 
Totodată, trebuie să ştiţi că în majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană limitele de viteză diferă în funcţie de tipul de drum şi vehicul. Şi nivelul alcoolemiei admise la volan diferă de la o ţară la alta, iar unele acesta este interzis prin lege. De asemenea, trebuie ştiut faptul ca, doar în anumite ţări europene este obligatorie utilizarea luminilor de zi sau a anvelopelor de iarnă. Iar pe şoselele din Cipru, Irlanda, Malta şi Regatul Unit se circulă pe partea stângă.
 
Dacă vreţi să aflaţi mai multe informaţii despre regulile de circulaţie din spaţiul comunitar, înainte de a pleca la drum puteţi descărca aplicaţia Călătorii în străinătate. Această aplicaţie conţine cele mai importante norme de siguranţă rutieră, dar şi câteva jocuri interesante şi poate fi descărcată de pe site-ul ec.europa. eu la secţiunea transport rutier.

AUDIO:
 
 

Etichete reguli de circulaţieUEtransport rutier,Roxana Morea

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live