Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ECONATURA Vineri, 28 Februarie

Cele mai citite

Articole recente

Ştiri

Autor

Cerasela Rădulescu, Bruxelles

22 Iunie 2016
Vizualizari: 1088
Comentează add

Eurodeputata Monica Macovei va începe săptămâna aceasta negocierile cu Consiliul şi cu Executivul comunitar pentru varianta finală a Regulamentului Scheng

Regulamentul Schengen

cerasela-radulescu-bruxelles

 

Comisia de Libertăţi Civile a Parlamentului European a aprobat cu majoritate de voturi raportul eurodeputatei Monica Macovei privind modificarea Regulamentului Schengen şi i-a acordat mandat acesteia să înceapă procedura de negociere cu Consiliul format din statele membre şi cu Executivul comunitar.

Prin acest raport, Monica Macovei, eurodeputată din Grupului Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni, a propus modificarea proiectului Comisiei Europene, care prevedea doar controale la intrarea în Spaţiul Schengen, astfel încât controalele să fie făcute la graniţele externe ale Uniunii Europene, vorbind aici şi de România şi Bulgaria, care folosesc sistemul de informaţii Schengen.

Modificările votate introduc verificarea în bazele de date a cetăţenilor europeni, dar şi a celor din afara spaţiului comunitar care intră sau ies în şi din Uniunea Europeană. Negocierile din cadrul trialogului cu reprezentanţii statelor membre în Consiliul European şi cu cei ai Comisiei Europene vor începe în această săptămână.

''Vreau să negociem şi să ajungem la varianta finală cât mai repede, pentru a proteja viaţa şi siguranţa cetăţenilor'', a declarat Monica Macovei.  

Monica Macovei: "Iniţial, propunerea de la Comisie a venit numai cu întărirea graniţelor Spaţiului Schengen. Şi atunci am zis: "Nu, mutăm acest control pe graniţa exterioară a Uniunii, pentru că şi viaţa românilor este la fel de importantă ca a oricărui cetăţean european. În afară de asta, o să devenim o zonă tampon, în care o să stea diverşi terorişti sau criminali să se ducă în Spaţiul Schengen, că am văzut că până acum foarte mulţi s-au dus în zona aceea". Bun, am reuşit acest lucru, deci acum s-a mutat controlul pe graniţa externă, ca să ne protejăm şi noi. Aici autorităţile române au spus: "Da, vrem şi noi să facem această protecţie şi acest control. şi putem să o facem".  

Există sistemul de informaţii Schengen, pe care România şi Bulgaria îl folosesc de mai mulţi ani, chiar dacă nu sunt în Schengen. Croaţia însă nu-l foloseşte, pentru că a aderat recent.

Baza de date conţine informaţii despre cei care sunt urmăriţi, cum ar fi luptătorii străini, şi trebuie alimentată de către statele membre cu noi informaţii.  

Monica Macovei: "În baza de date îţi apare: dacă eşti urmărit penal, dacă ai fost prins ilegal, dacă ai suspiciuni de terorism, dacă faci parte dintr-o reţea de crimă organizată, dacă pe numele tău ai un mandat de arestare european sau dat de Interpol. Sunt mai mule de baze de date: Schengen, Europol, Interpol, Baze naţionale şi altele. Asta înseamnă control, nu control fizic, da? Deci, asta este principala modificare şi aici a fost principala luptă cu alte grupuri politice. Dar am reuşit, după cinci rânduri de amendamente de compromis, să ajungem la această chestiune şi am păstrat acest lucru care este cel mai important: controale sistematice, fiecare persoană în baza de date, cu posibilitatea derogării, pe care o cere statul membru, trebuie să o justifice. În paralel cu acest dosar, mai există încă unul, şi anume, cel care prevede că statele Uniunii Europene care nu au graniţă externă cu state non-UE, deci nu au nevoie să se păzească de nimeni din afara UE, vor da 3% din ofiţerii lor de frontieră către statele care au graniţă externă, cum ar fi România. De asemenea, vor fi bani, de asemenea vor fi tehnologii şi echipamente care se vor cumpăra de Comisia Europeană şi se vor da acestor state care asigură pentru toată lumea siguranţa, adică statele care au graniţa externă a Uniunii şi care au pe umeri paza Uniunii".  

Odată adoptat, noul Regulament Schengen intră în vigoare imediat, fără să fie nevoie de transpunere în legilsaţiile interne. 


Etichete regulamentSchengenMonica Macovei

Articole cu teme similare:

Recomandarile editorului:

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live