Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Regulament privind protecţia datelor

Firmele care vor încalca normele UE privind protecţia datelor ar putea fi amendate şi cu 4% din cifra de afaceri la nivel mondial ceea ce ar putea însemna multe miliarde de dolari.

Articol de Costin Grigore, 19 Decembrie 2015, 09:58

Europenii vor avea un un control mai mare asupra datelor personale furnizate companiilor online.

Este una dintre prevederile unui accord de reformă la care au ajuns Parlamentul European, Comisia şi statele membre.

Mulţi dintre noi suntem conectaţi la Internet şi păstrăm legătura cu prietenii aproape permanent, pe calculator sau pe dispozitivele mobile.

Dar, reţelele de socializare ne cer să introducem date personale.

Audio: Europa la zi. Euranet Plus.

Aceeaşi solicitare ori de câte ori cumparam ceva online sau dacă punem ceva în vanzare.

Potrivit unui sondaj Eurobarometru recent, şapte din zece europeni sunt îngrijoraţi în legătură cu modul în care companiile ar putea utiliza informaţiile divulgate de ei.

Directiva europeană care reglementează aceste situaţii datează din 1995, când Internetul era la început.

Aşa că era momentul pentru reguli noi. Şi după mai mulţi ani de negocieri Parlamentul European, Comisia şi statele membre au ajuns al un accord care va permite cetăţenilor să aibă un control sporit asupra datelor lor. Pachetul de reformă va include două instrumente:

Un regulament privind protecţia datelor şi o directivă pentru poliţie şi justiţie ce va garanta faptul că datele victimelor, ale martorilor şi ale persoanele suspectate de infracţiuni sunt protejate în mod corespunzător.

Regulamentul ar urma să ne dea inclusiv dreptul de a fi uitaţi pe Internet şi de a fi informaţi dacă datele noastre au fost accesate ilegal.

Dar în primul rand vom fi informaţi mai bine privind modul în care ne sunt prelucrate datele, explică eurodeputatul german Jan Philipp Albrecht, cel care a condus negocierile din partea Parlamentului European:

"Veti fi informat mai bine atunci cand vă introduceţi datele la inceput, de exemplu cum cere Parlamentul, print-un limbaj accesibil. Nu mai trebuie să citiţi 50 de pagini de limbaj avocăţesc pentru a fi de accord. Deci veţi fi mai bine informat şi veţi lua decizia în cunoştinţă de cauză.”

Iar firmele care vor încalca normele UE privind protecţia datelor ar putea fi amendate şi cu 4% din cifra de afaceri la nivel mondial, ceea ce ar putea însemna multe miliarde de dolari.

Dar, în acelaşi timp, viitoarele reglementări ar urma să crească încrederea europenilor in serviciile şi în comerţul online ceea ce va aduce mai mult profit. În plus Comisia spune că reforma protecţiei datelor prevede şi alte beneficii pentru întreprinderi, care însumează economii de miliarde de euro.

Pachetul de reformă urmează să fie adoptat de Parlamentul European şi de Comisie la începutul lui 2016.

Noile norme vor începe să se aplice la doi ani de la data adoptării, şi vor înlocui cele 28 de sisteme naţionale de protecţie a datelor pe Internet.