Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Regulament pentru protecţia victimelor violenţei domestice

Noul regulament prevede că ordinele de restricţie emise într-o ţară din Uniunea Europeană să fie recunoscute în toate statele membre.

EuranetPlus.

Articol de Victor Gheorghe, 07 Iunie 2013, 11:12

Miniştrii de justiţie din ţările Uniunii Europene au adoptat joi un regulament prin care se asigură o mai bună protecţie victimelor violenţei domestice.

Noul regulament prevede că ordinele de restricţie emise într-o ţară din Uniunea Europeană să fie recunoscute în toate statele membre.

Astfel, persoana în cauză va beneficia de protecţie oriunde călătoreşte.

Textul legislativ va folosi în special femeilor.

Potrivit sondajelor, aproximativ o femeie europeană din cinci a fost victima violenţei fizice cel puţin o dată în viaţă.

Audio: Textul legislativ va folosi în special femeilor.

Anual, până la 15% din populaţia Uniunii poate deveni victima unei infracţiuni comise pe teritoriul acesteia. În situaţia unei călătorii în străinătate, riscul este la fel de mare ca cel din propria ţară.

Statele UE, trei ani pentru implementarea directivei

Într-un comunicat, Viviane Reding, vicepreşedinte al Comisiei Europene şi comisar pentru justiţie, a făcut un apel la statele membre pentru transpunerea rapidă în realitatea ordinului european de protecţie şi a directivei privind drepturile victimelor.

De menţionat că statele membre au acum la dispoziţie trei ani pentru transpunerea dispoziţiilor directivei în dreptul lor intern.

Adoptarea oficială de către Consiliu a regulamentului privind recunoaşterea reciprocă a măsurilor de protecţie în materie civilă, care a avut loc astăzi, survine după votul din Parlamentul European de la 22 mai.

Votul de joi se doreşte a fi un pas înainte, semnificativ în direcţia eliminării lacunelor în materie de protecţie pentru victimele violenţei domestice, care doresc să îşi exercite dreptul la liberă circulaţie în Uniunea Europeană.

Practic, victimele vor fi asigurate prin lege că sunt tratate cu respect, iar poliţia, procurorii şi judecătorii beneficiază de pregătirea necesară pentru a trata în mod corespunzător cazurile acestora.

De asemenea, victimele trebuie să primească informaţii cu privire la drepturile de care beneficiază şi la propriul caz, într-o formă pe care o pot înţelege.

Ele pot participa la procedurile judiciare sub protecţia autorităţilor din statul respectiv.

Regulamentul urmează să fie publicat în jurnalul oficial al Uniunii Europene şi se va aplica de la 11 ianuarie 2015.