Pe scurt:
Ascultă Radio Romania ActualităţiAscultă Live Acum: ÎNTRE PRIETENI (CONTINUARE) Vineri, 23 Aprilie

Cele mai citite

Articole recente

EuranetPlus

Autor

Gabriela Tătărău

16 Iunie 2015
Vizualizari: 432
Comentează add

Normele moderne şi armonizate privind protecţia datelor vor contribui la adaptarea Europei pentru era digitală şi reprezintă un pas înainte către piaţa unică digitală a Uniunii.

Regulament european pentru consolidarea protecţiei datelor pe internet Regulament european pentru consolidarea protecţiei datelor pe internet - Conține audio

gabriela-tatarau

Euranet Plus.

Miniştrii de justiţie din statele UE au ajuns luni la un acord asupra unui nou regulament european pentru consolidarea protecţiei datelor pe internet şi au recunoscut dreptul cetăţenilor de a fi uitaţi.

Consiliul Justiţiei a adoptat o abordare generală asupra propunerii comisiei referitoare la regulamentul privind protecţia datelor.

Normele moderne şi armonizate privind protecţia datelor vor contribui la adaptarea Europei pentru era digitală şi reprezintă un pas înainte către piaţa unică digitală a Uniunii.

Negocierile din cadrul dialogului cu parlamentul şi consiliul vor începe pe 24 iunie, iar toate părţile implicate speră să ajungă la un acord final până la sfârşitul anului.

Audio: Europa la zi. (Euranet Plus)

Un cadru mai riguros şi mai coerent în materie de protecţia datelor va oferi un grad mai mare de certitudine juridică şi practică pentru cetăţeni, întreprinderi şi autorităţile publice, iar astăzi miniştrii de justiţie au ajuns la un acord pe cinci teme foarte importante ale pieţei digitale.

În primul rând este vorba despre o legislaţie unică, un set unic de norme privind protecţia datelor valabile în toate ţările membre ale UE.

Nemaifiind obligate să se raporteze la 28 de legislaţii şi beneficiind de o birocraţie redusă, întreprinderile, în special cele mici şi mijlocii, vor economisi peste 2,4 miliarde de euro pe an. Al doilea punct important asupra căruia s-a ajuns astăzi la un acord este consolidarea aşa-numitului "drept de a fi uitat".

Astfel, atunci când cetăţenii nu mai doresc ca datele lor să fie prelucrate pe internet, operatorul trebuie să le şteargă. Regulamentul privind protecţia datelor va mai prevedea un set de norme europene pe care toate întreprinderile, inclusiv cele cu sediul în afara Europei, vor trebui să le aplice atunci când oferă servicii în interiorul Uniunii.

Documentul va oferi mai multe competene pentru autorităţile naţionale independente de protecţia datelor care vor verifica respectarea normelor şi vor putea sancţiona pe cei care le încalcă. Al cincilea punct important al regulamentului este instituirea unui ghişeu unic pentru întreprinderi şi cetăţeni.

Astfel întreprinderile vor trebui să comunice numai cu o singură autoritate de supraveghere nu cu 28, iar persoanele fizice vor trebui să se adreseze numai autorităţii naţionale pentru protecţia datelor din ţara lor de origine, indiferent în ce ţară europeană le sunt prelucrate datele.


Etichete Euranet PlusUniunea EuropeanaComisia Europeanaprotectia datelor pe internetministrii de justitiecetatenipiata Unica Digitala

X

Candidaţii la preşedinţia Comisiei Europene participã la o dezbatere Eurovision, la Parlamentul European - Video Live